Annons
X
Annons
X

Fotografi blir fönster i medeltida kyrka

Hör digitalt skapad samtidskonst hemma i en kyrka? Ja, anser man i S:t Lars kyrka i Linköping. Den nära 1000 år gamla kyrkan är den första i Sverige, kanske i världen, med fönster utsmyckade med fotokonst. Bakom bilderna står SvD:s Staffan Löwstedt.

Staffan Löwstedt framför S:t Lars nya kyrkfönster i Linköping
Staffan Löwstedt framför S:t Lars nya kyrkfönster i Linköping Foto: Miro Sazdic

Det första intrycket som möter besökaren i nyrenoverade S:t Lars kyrka i Linköping är ett fotomontage där ljus blandas med mörker. Klassiska kristna symboler som den flygande, vita duvan blandas i montaget med moderna höghus som kunde ha hört hemma i ett miljonprogram. Konsten är skapad av SvD-medarbetaren Staffan Löwstedt, som i över 30 år har sysslat med fotografi i olika former.

– Hans konstverk är väldigt spännande och har många bottnar – det finns både en biblisk anknytning men också en existentiell koppling till vår samtid, säger församlingsherden Göran Rehnström som ser fram emot att kyrkan återigen öppnas för allmänheten den 27 november.

Stäng

KULTURCHEFENS NYHETSBREV – veckans viktigaste kulturtexter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Vi har enbart fått positiva reaktioner från dem som på förhand har haft möjlighet att se konstverket.

  Annons
  X
  Fotografen i samtal med arkitekt Per Rydberg och församlingsherde Göran Rehnström. Foto: Petter Löwstedt

  I den nya kyrkan har ytterligare en kontroversiell ändring gjorts. Kyrkorummet har förminskats till ett mer kompakt och intimt utrymme. Arkitekten bakom förändringen heter Per Rydberg.

  – En bärande idé med förändringen har varit att ge ett mer välkomnande intryck. Dessutom ville vi få in fler lokaler, där kyrkan kan ta emot människor som har problem, så att de kan få vägledning och möjlighet till samtal, säger han.

  Det var också Per Rydberg som kontaktade SvD:s Staffan Löwstedt, efter att ha sett hans bilder i SvD:s kulturmagasin.

  – Jag ville att fönstret skulle vara ett mångsidigt konstverk. Det har är en chans för besökarna att få en annorlunda upplevelse, fortsätter Per Rydberg.

  Staffan Löwstedt tvekade inte en sekund när han kontaktades av arkitekten och skapade bildkonstverket under några intensiva veckor.

  – Det var en fantastisk utmaning att ge sig på ett motiv i den skalan som ett kyrkfönster erbjuder. Att visualisera och modernisera ett religiöst motiv är spännande, men också en svår balansgång mellan tradition och samtid, säger han.

  Annons

  Staffan Löwstedt framför S:t Lars nya kyrkfönster i Linköping

  Foto: Miro Sazdic Bild 1 av 3

  Fotografen i samtal med arkitekt Per Rydberg och församlingsherde Göran Rehnström.

  Foto: Petter Löwstedt Bild 2 av 3
  Bild 3 av 3
  Annons
  X
  Annons
  X