X
Annons
X

Fotografen Horst Faas död

Mannen bakom "Horsts armé", den legendariska krigsfotografen Horst Faas har avlidit i München, 79 år gammal. Han föddes i Tyskland 1933 och karriären spann över krig, revolutioner och olympiska spel.

Vid 27 års ålder skickades han som AP:s (Associated Press) utsände till sin första konflikt – i Kongo där han bland annat följde svenska FN-soldater. Men mest känd är Horst Fass för sin Vietnambevakning. 1962 blev han chefsfotograf för AP:s sydostasiatiska avdelning, baserad i Saigon.

Utöver att ta egna prisbelönta bilder – han vann ett Pulitzerpris under Vietnamåren – rekryterade han unga sydvietnamesiska och utländska fotografer och lärde upp dem. Resultatet kallades "Horsts armé" som även de blev framstående fotografer. En av dem, Huynh Cong "Nick" Ut, fick ett eget Pulitzerpris för bilden av den nakna brännskadade flickan som skrikande av smärta springer på en väg, undan ett amerikanskt napalmbombsanfall.

Amerikanska helikoptrar skjuter för att skydda framryckande sydvietnamesiska marktrupper i en attack på ett FNL-läger i mars 1964 nordväst om Saigon.

Foto: HORST FAAS Bild 1 av 5
Foto: HORST FAAS Bild 2 av 5

En sydvietnamesisk soldat har en sjal för ansiktet för att undkomma lukten när han passerar kropparna efter amerikanska och sydvietnamesiska soldater. Dom dödades i strid mot FNL i ett gummiplantage nordväst om Saigon i november 1965.

Foto: HORST FAAS Bild 3 av 5

Kvinnor och barn tar skydd i en lerig kanal under en intensiv FNL-beskjutning i Bao Trai i januari 1966.

Foto: HORST FAAS Bild 4 av 5

En pappa håller upp sitt döda barns kropp medan sydvietnamesiska regeringssoldater tittar på i mars 1964. Barnet dödades när regeringssoldaterna förföljde FNL-soldater in i en by nära den Kambodianska gränsen.

Foto: HORST FAAS Bild 5 av 5
Annons
X
Annons
X
Annons
X