Fotograf Silas Melander i verklighetens Deadwood

Historiska bilder Följer du vildavästerndramat Deadwood i TV4? En kritikerrosad, delvis verklighetsbaserad serie i 12 delar som nominerades till inte mindre än elva Emmys och erövrade två. En som borde ha fått pris för mästerligt foto i Deadwood var 130 år för tidigt ute.

Under strecket
Publicerad
Annons

Han hette Silas Melander, var född i Jönköping 1853, och blev den förste att fotografiskt dokumentera livet i Deadwood i den samtid som präglades av guldrush och revolverkungar. Smålänningen hade redan spikat upp skjulet som blev hans ateljé när Wild Bill Hickok 1876 red in i stan, precis som det skildras i tv-serien.
Mycket tack vare sina bilder från Deadwood, South Dakota, har Silas Melander upphöjts till en av Förenta Staternas mest kända och hyllade historiska dokumentärfotografer. Hans bilder hänger på flera museer I USA, så svenska de på sitt sätt än är.
Bara 13 år gammal lyckades Silas Melander 1866 bli lärling hos Chicagos förste fotograf, Alexander Hesler. Det lade grunden till en makalös historia.
Det dröjde inte länge förrän Silas kunde öppna egen studio. Den låg på 131 Lake Street, en adress som bokstavligen gick upp i rök i den stora Chicagobranden 1871. Dessbättre hann han rädda inte bara sina egna ägodelar, utan också en hel del av Heslers efterlämnade verk som betraktas som de äldsta
och mest värdefulla bilddokumenten från det tidiga Chicago.

Annons

Nu, 1871 alltså, var Silas tvungen att börja om från början. Han utrustade sin egen lilla expedition och tog sig med häst och vagn från Chicago västerut till ”the frontier”, det vill säga den imaginära gräns som skiljde nybyggare och trappers från indianernas och bufflarnas ännu oerövrade vildmark. Hans mål var Black Hills i South Dakota. Där hade man hittat guld!
Inget talar för att det var guldfebern i sig som drabbat Silas Melander. Då hade han knappast låtit sig försenas av sin tunga, otympliga och ömtåliga utrustning; en stor studiokamera av trä, stativ, mörkrumsdukar, kemikalier och många kilo glasplåtar.
Snarare var det nog så, att han såg en ny marknad borta i det karga, bergiga och vilda indianlandet i ”the Dakotas”. Guldgrävare som plötsligt gjort sig en förmögenhet ville säkert bli förevigade på bild och betala bra för det.
Efter en strapatsrik resa kom han till den hastigt hopspikade kåkstaden Deadwood Gulch där man hittat guld
1874 och vaskat fram för över 1 miljon dollar redan året därpå.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons