Foto på papper säkrast

Under strecket
Publicerad
Annons

Välj ut de bästa bilderna och skriv ut dem på bra fotopapper med bästa sortens bläck. Det är rådet från dataexperter och fotospecialister till de som vill ha kvar sina bilder om 60 år.
Om datorn kraschar och hela bildarkivet går förlorat finns visserligen lösningar. Några företag har specialiserat sig på att återskapa förlorad digital information. Men det är väldigt dyrt och osäkert, bara undersökningen av en dator kostar nästan 4 000 kronor. Reparationen betydligt mycket mer.
– Även om du sparar bilderna på en speciell långtidskassett, och dessutom bevarar dator, program, sladdar, bildskärm och adaptrar så är det inte säkert att det går att läsa om 30 år, säger Øyvind Nyland, avdelningschef på norska datareparationsfirman Ibas.
Han menar att det bästa fortfarande är att skriva ut bilderna på papper.
Klas Balkow, vd på Fujifilm Sverige håller med. Han betonar att man bör spara samma bilder på flera olika sätt: på papper, på CD och i organiserade arkiv på datorn.
– Det kan vara viktigt att spara även de bilder som tycks helt vardagliga. Ofta är de roligaste i framtiden, säger Klas Balkow.

Marcus Haraldsson

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons