Krönika

Ola Wenström:Fotbollsframtiden är ljus – för Norge

Ola Wenström

En enda spelare. Bland 576 andra. Det som är alla fotbollsspelares stora dröm är en faktisk verklighet för allt färre. Åtminstone om de kommer från Sverige. ”Det ser bra ut”, sa förbundskaptenen intill mig i Champions League-studion under premiärkvällen. Men så är han ju numera ansvarig för Norge.

Under strecket
Publicerad
Salzburgs 19-årige norrman Erling Braut Håland gjorde hattrick mot Genk.

Salzburgs 19-årige norrman Erling Braut Håland gjorde hattrick mot Genk.

Foto: LEONHARD FOEGER / REUTERS / TT NYHETSBYRÅN
Annons

När 32 lag i det europeiska toppskiktet svidade om, fyllde startelvor och avbytarbänkar, och gick till det första arbetspasset i veckan var Emil Forsberg den enda vi hade där ute. En alltjämt toppformssökande och återigen utbytt ”Foppa” var med och vann matchen åt Leipzig borta mot Benfica. Men han var ovanligt och otäckt ensam. Vi hade svensk representation på en position av 352, i 88 minuter av premiärens samlade 1 440. I övrigt noll, ingenting eller någon annan.

Samtidigt i Salzburg gjorde en 19-årig Erling Braut Håland hattrick mot Genk. Han gjorde allt på en gång, debut i Champions League och kaos av motståndet. Det var det som fick min studiokompis och Norges förbundskapten att vara så där Lasse-euforisk som bara Lagerbäck kan. Det såg bra ut. Och det gjorde det ju också för Norge mot Sverige. Om det är något som Lasse har knorrat över den senaste tiden när vi har tv-kamperat ihop så är det att det bara blev en norsk poäng i kvalet mot oss. Och visst, väldigt mycket såg rätt bra ut för Norge och, ärligt talat och någotsånär objektivt sett, ungefär lika mycket tämligen trögt ut för Sverige.

Annons
Annons
Salzburgs 19-årige norrman Erling Braut Håland gjorde hattrick mot Genk.

Salzburgs 19-årige norrman Erling Braut Håland gjorde hattrick mot Genk.

Foto: LEONHARD FOEGER / REUTERS / TT NYHETSBYRÅN

Det unga superlöftet som dominerade och dirigerade sprang inte i våra färger. Det var Martin Ödegaard, fortfarande inte mer än 20, som fem år efter flytten till Real Madrid och den första landskampen vuxit så pass att till och med Lagerbäck rubbade sina taktiska cirklar och pilar. Nästa år är det Real i Madrid och inte i Sociedad som har en norsk dynamo någonstans centralt. Alexander Isak, än så länge i samma klubb, fyller 20 i helgen och tycks vara vår ende på kontinenten som har kapacitet att hänga på.

”Det vore kul om vi kan bli säsongens Ajax”, sa Alf Inges son efter har smällt in sitt fjärde hattrick efter den där matchen i maj då han gjorde nio(!) mål i en och samma. 17 mål på nio matcher för Håland den här säsongen. Nog ser det bra ut. Norge och Lasse har en kapten i Olympiakos. Sander Berge, 21, spelar konstant på mitten i det, förvisso överkörda, Genk där nybadade Benjamin Nygren än så länge bara får titta på. Vem i övrigt rör sig i rätt riktning av våra bästa?

Få av de etablerade tar ens steg framåt. Forsberg fyller 28 i nästa månad och av någon anledning hittar de som kan komma åtminstone någonstans ofta större morötter och mer spännande sportsliga utmaningar i Saudi, Sydkorea, Kina och Thailand. Victor Lindelöfs förlängda kontrakt, fem år och en halv miljard med Manchester United, kom som ett stort och nödvändigt plustecken. ”Vigge” bekräftas som en av de utvalda när en av världens mäktigaste klubbar nu renoverar, föryngrar och förlänger med sina bästa. Uniteds framtid är vår. Tyvärr inte särskilt mycket mer. Det ser bättre ut för Norge.

Salzburgs 19-årige norrman Erling Braut Håland gjorde hattrick mot Genk. Foto: LEONHARD FOEGER / REUTERS / TT NYHETSBYRÅN
Annons
Annons
Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons