X
Annons
X

Fotbollsfilmen som blev politisk

"Fotbollens sista proletärer" är inte bara en film om IFK Göteborg. Den handlar också om ett annat Sverige där ord som "tillsammans" och "solidaritet" var naturliga. Men att den skulle vara politisk var inget filmskaparna siktade på.

Av Spektra, TT

– Nej, jag har fått sådana frågor av journalister flera gånger redan och det känns konstigt, säger Carl Pontus Hjorthén, som tillsammans med Martin Jönsson står bakom dokumentärfilmen om IFK Göteborgs 80-tal.

Filmen har premiär på fredag men duon har redan börjat fundera på om de kan klippa ner den från 73 till 58 minuter, vilket krävs om den ska kunna visas hos medfinansiären SVT.

Filmen ”Fotbollens sista proletärer” handlar om hur ett lag bestående av rörmokare, fritidsledare och kockar kunde vinna över fotbollsproffs genom sin unika sammanhållning. Och om hur Sverige samtidigt förändrades. Den 20 maj 1982 firade IFK Göteborg segern i Uefacupen mot Hamburg SV 1982.

Foto: PETER DIEDRICH/SCANPIX Bild 1 av 5

Det här fotot är taget 7 maj 1982, någon vecka före Uefacupfinalen.

Foto: SVD Bild 2 av 5

Här firar Sven-Göran Eriksson Uefacupsegern med dåvarande hustrun Ann-Christin.

Foto: SCANPIX Bild 3 av 5

Sven-Göran Eriksson och Torbjörn Nilsson visar upp bucklan.

Foto: SCANPIX Bild 4 av 5

1987 slog IFK Göteborg till igen. Stig Fredriksson, Roland Nilsson, Glenn Hysén, Magnus Johansson och Thomas Wernersson jublar efter att ha tagit hem Uefacupen för andra gången i historien. ”Blåvitt” vann sammanlagt med 2-1 efter 1-0 i första matchen hemma i Göteborg och 1-1 borta i skotska Dundee.

Foto: KENT ÖSTLUND / SCANPIX Bild 5 av 5
Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X