Fotbollsdamerna redan en vinnare

Under strecket
Publicerad
Annons

De blågula fotbollstjejerna må riskera att åka ut ur EM-slutspelet om de inte slår England i dag. Men de har redan vunnit en seger. Den i kampen om tv-tittarna. 200 000 fler såg Danmarks-matchen än VM-kvalet på Malta förra helgen och Finlandsmatchen hade dubbelt så många tittare som herrkampen mot Norge. Kul.
Okej, TV4 har större täckning än TV3. Men ”trean” hade faktiskt miljonpublik under hockey-VM. Fotbollslandslaget lockade bara en halv miljon.
I onsdags var det inte konstigt att TV4 och damlandslaget vann. Norgekampen på Råsunda gällde ju ingenting och stjärnorna Ibrahimovic och Ljungberg var inte med. Tittarsiffrorna förra helgen är mer intressanta. Fast inte speciellt överraskande.
TV4 har marknadsfört damlandslaget bra. VM-finalen för två år sedan sågs av 3,8 miljoner tittare, och i onsdags såg 1,2 miljoner tittare som mest Finlandsmatchen.
Och så handlar det förstås om den produkt som erbjuds. Alla visste hur det skulle gå på förhand mot blåbärsnationen Malta i VM-kvalet. Och många av de som
tittade från början lämnade säkert soffan för andra aktiviteter när det visade sig vilken enorm klasskillnad det var mellan lagen.

Hade lite av samma känsla då jag såg TV4:s sändning av Stockholm Marathon. ”Fyran” har gjort löparfesten till sitt eget Vasalopp och producerade en sändning som jag inte hittar några fel på. Men när spänningen i täten försvann och Kasirai Sita inledde sin solodefilering mot målet kunde inga vyer över världens vackraste stad hindra att tristessen kom smygande i tv-soffan.
Förra helgen bjöd också på upplösningen av Öppna franska i tennis i Eurosport. Ytterligare ett bevis på vilka fantastiska sportproduktioner fransk tv gör. Nu väntar vi på nästa franska idrottsfest i Eurosport. Tour de France.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons