Annons

Fotbollen är männens trygga arena

MANLIG GEMENSKAP. Fotbollen tar allt större plats i offentligheten. Inte ens Idagsidan är en frizon när EM i fotboll får ­känslorna att svalla i Europa. Trots att allt fler kvinnor visar ett passionerat intresse för fotboll väljer etnologen Jesper Fundberg att förklara läget genom att citera titeln på en ­amerikansk bok:
– Ju starkare kvinnor blir, desto mer älskar män fotboll.

Publicerad
Jonatan Skyllberg och schweizarna Michel Boillat och  Benoit Brudard följer EM-premiären på O’Learys på Götgatan i Stockholm.
Jonatan Skyllberg och schweizarna Michel Boillat och Benoit Brudard följer EM-premiären på O’Learys på Götgatan i Stockholm. Foto: CASPER HEDBERG

Många fotbollsälskare byter numera ut tv-soffan mot sittplats på en sportbar eller gräset framför en gigantisk skärm i en park. För den ointresserade blir det allt svårare att komma undan. Tröjorna är överallt. EM-bilagorna ­likaså. Barerna låter sport-tv gå dygnet runt. Varenda krönikör måste förhålla sig till idrottsvurmen. P1-programmet Gomorron världens Svante Weyler lät kommentarer om världsläget vänta eftersom han hade huvudet fullt av fotboll. SvD:s Clemens Poellinger födde ordet dysatlet för att befästa sitt ointresse, men som konstreporter lär han ändå bli ikappsprungen av en fotbollsspelare. I höst visar konsthallen ­Magasin 3 en dokumentär om den franske fotbollspensionären Zinedine Zidane.

Jonatan Skyllberg och schweizarna Michel Boillat och Benoit Brudard följer EM-premiären på O’Learys på Götgatan i Stockholm.

Foto: CASPER HEDBERG Bild 1 av 1
Annons
Annons
Annons
Annons