Annons

Fossilt valfläsk

Årets klimatkonferens i Sydafrika ledde till myrsteg för att minska de globala koldioxidutsläppen. Samtidigt pågår en intensiv valkampanj i USA, som har världens näst största utsläpp. I lågkonjunkturens tecken lovar presidentkandidater miljontals nya jobb genom att öka utvinningen av fossila bränslen.

Under strecket
Publicerad

I Houstons hamn dominerar oljeindustrin totalt. Båttrafiken är intensiv, inte minst de många bogserbåtarna som skjuter hundra meter långa pråmar fyllda med olja eller raffinerade produkter framför sig.

Foto: DAVE EINSEL Bild 1 av 5

Båt är det näst vanligaste transportmedlet, efter pipelines.

Foto: DAVE EINSEL Bild 2 av 5

Michael Taylor är kapten på en av de många bogserbåtarna som transporterar oljeprodukter från Houston till andra delar av USA.

Foto: DAVE EINSEL Bild 3 av 5

Med små rörelser manövrerar kapten Carey Hester bogserbåten in mellan kajerna där pråmar fylls för vidare transport på floder, kanaler och genom slussar.

Foto: DAVE EINSEL Bild 4 av 5

En av flera raffinaderier i Houston, Texas.

Foto: DAVE EINSEL Bild 5 av 5

HOUSTON, TEXAS Vid en kaj i Carpenters Bayou i Houstons hamn väntar bogserbåten Erik Salén på en pråm som ska fyllas med 4 000 ton xylen. Det tar minst en dag innan tanken är full och båten kan kasta loss. Då väntar en 20 dagars resa längs den amerikanska sydkustens floder och kanaler, till Alabama tur och retur.

Oftast levereras petrokemiska produkter från USA:s oljehuvudstad Houston i pipelines. Men båttransporterna är näst vanligast och ofta är de både snabbare och billigare än pipelines.

Annons
Annons
Annons