X
Annons
X
Recension

Trilogin Fosses släktkrönika smakar fattigdom och utsatthet

Jon Fosses "Trilogin", som nyligen tilldelade Nordiska rådets litteraturpris, är en malström av ord – om flera generationer utstötta människor på flykt.

Jon Fosse. Foto: Marit Hommedal / TT

Den börjar som Julevangeliet, den första boken i den Jon Fosse-trilogi som nu kommer på svenska. Spelmannen Asle och gravida Alidas steg ekar genom Bjørgvin – ett tidigt namn på staden Bergen. Det blott 17-åriga paret är på jakt efter husrum. Hon ska strax föda, regnet forsar ner, men ingen vill ta emot dem. Till sist föder ändå Alida sonen Sigvald hos en jordemor, en så kallad hjälp-fröken. Den sistnämnda är dock inte där. Hon är spårlöst försvunnen, alldeles som flera personer som motsatt sig det unga paret och deras planer.

Jon Fosses verklista innehåller ett 30-tal pjäser, och det är med dem som han fått sin internationella ryktbarhet. Det är karga, ordknappa och existentiella stycken som är del av en Beckett-tradition men också mycket tydligt bygger på ett poetiskt Bergenmål, en nynorska som liksom tvekar och bygger upp tystnader fyllda av känslor.

Jon Fosse.

Foto: Marit Hommedal / TT Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X