Det andra namnetFosses nya roman: verket överträffar hajpen

Jon Fosse, född 1959, är författare och dramatiker. 2015 fick han Nordiska Rådets Litteraturpris för "Trilogin. Sömnlösa, Olavs drömmar, Kvällning".
Jon Fosse, född 1959, är författare och dramatiker. 2015 fick han Nordiska Rådets Litteraturpris för "Trilogin. Sömnlösa, Olavs drömmar, Kvällning". Foto: Staffan Löwstedt / Svenska Dagbladet

”Det andra namnet” rymmer de första två delarna av Jon Fosses brett upplagda romansvit, ”Septologin”. Det är en känslig, elegant och öppen roman, skriver Sara Abdollahi.

Under strecket
Publicerad
Albert Bonniers förlag
Foto: Albert Bonniers förlag
Annons

I Jon Fosses essäsamling ”När en ängel går genom scenen” från 2016 finns en rad jag ofta återkommer till: ”Konsten är inte nationell, den är lokal och internationell.” Fosse menar att den litteratur som vill göra anspråk på centrum och att vara nationell är ointressant. Egensinnigheten, vördnaden inför språket och misstron mot de stora orden, mot den stora berättelsen, är något av ett signum för Fosse. Det är också en styrka i hans författarskap, att de lokala och lilla liv han gestaltar kan översättas till vilken tid och vilka samhällen som helst.

Det gäller också i Fosses nya roman. ”Det andra namnet” är det första bandet av den sjudelade romansviten ”Septologin”. Indelad i två delar enkelt kallade ”I-II” föreligger verket från nynorska i en tonsäker svensk översättning av Lars Andersson.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons