Fosfor i mat kopplas till för tidig död

Livsmedelstillsatser med fosfor kopplas i en ny stor studie till en fördubblad risk för att dö i förtid, bland annat i hjärt- och kärlsjukdomar. Halva Sveriges befolkning har ett så stort intag av fosfor att de berörs. Livsmedelsverket vill se en europeisk översyn av användningen.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad
Yoghurt, frusen färdigmat och cola är produkter att se upp med.

Yoghurt, frusen färdigmat och cola är produkter att se upp med.

Foto: TOMAS ONEBORG
Annons

Fosfor är ett av de vanligaste ämnena i människokroppen och behövs för alla levande celler. Men lagom är bäst. Patienter med njursvikt har svårt att rensa bort överskottet vilket kan leda till åderförkalkning.

På senare år har höga halter som uppmäts i serum även kopplats till ökad total dödlighet och ökad dödlighet i hjärtsjukdomar i breda befolkningsgrupper.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons