Annons
X
Annons
X

Förvirring efter avslöjandet – krismöte i landstinget

Oklarheterna ökar nu kring vilken beslutsordning som egentligen finns för de stora strategiska miljardinvesteringar som görs inom Stockholmsjukvården. Ett extrainsatt styrelsemöte i landstingets eget fastighetsbolag, Locum, plussade på förvirringen under torsdagen.

– Jag är lika förbryllad fast på en högre nivå. Men nu ska det utredas, säger MP-politikern Thomas Bengtsson.

Skarp kritik har riktats mot att Locums vd inte informerat tillräckligt om upphandlingarna till sin styrelse. Därför hölls på torsdagen ett krismöte i Locums styrelse.
Skarp kritik har riktats mot att Locums vd inte informerat tillräckligt om upphandlingarna till sin styrelse. Därför hölls på torsdagen ett krismöte i Locums styrelse. Foto: Tomas Oneborg

I en serie artiklar har SvD avslöjat att giltiga beslut saknas för större om- och tillbyggnader som görs för nästan tio miljarder kronor på sjukhusen runt om i Stockholmsregionen. Tjänstemän i stället för politiker har fattat beslut om förfrågningsunderlag och kontraktsskrivande i miljardklassen och enligt flera jurister strider det mot kommunallagen. Den lokala demokratin sätts ur spel för att vinna tid.

Skarp kritik har också riktats mot att Locums vd inte informerat tillräckligt om upphandlingarna till sin styrelse. Därför hölls på torsdagen ett krismöte i Locums styrelse.

– Man tillstår nu att det är oklart med befogenheterna och man säger att det ska utredas externt. Det krävs tydligare beslut om vilken delegation som Locum har och man har också lovat att informationen till styrelsen ska förbättras. Nu har det kunnat upplevas som att styrelsen rundats samtidigt som vi haft det yttersta ansvaret, säger Thomas Bengtsson (MP) som sitter i fastighetsbolagets styrelse.

Annons
X

Det gör även Rolf Lindell (S) och han menar att det extra styrelsemötet var klargörande när det gäller rollfördelningen mellan VD och styrelsen i Locum.

– Men processen när Locum får hantera investeringarna är inte tillräckligt tydlig. Det är ett uppdrag som borde ges av landstingsstyrelsen, men här har det getts av en tjänsteman, säger han.

Fastighetslandstingsrådet Paul Lindquist (M) är Locum-styrelsens ordförande. Han tycker att mötet fick en grundlig genomgång av gällande regelverk som rör bolagets delegationer i investeringsfrågor.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Nu avvaktar vi den granskning från oberoende jurister som jag begärt från landstingsdirektören. Då får vi också svar på om det finns grund för uppfattningen att det saknas stöd för vår beslutsordning i kommunallagen, säger Paul Lindquist.

  Annons

  Skarp kritik har riktats mot att Locums vd inte informerat tillräckligt om upphandlingarna till sin styrelse. Därför hölls på torsdagen ett krismöte i Locums styrelse.

  Foto: Tomas Oneborg Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X