Annons
X
Annons
X

Förvirrat vittnesmål bakom terrorgripande i Göteborg

Polisens kritiserade tillslag mot en grupp män i Göteborg förra hösten byggde på uppgifter från en enda källa.

Vittnet, som polisen beskrivit som trovärdigt, har i förhören lämnat motstridiga och förvirrade uppgifter, enligt SR Ekot som läst förhörsprotokollen.

Vittnet berättade om en man som i ett mobilsamtal talat om en bomb. Polisen misstankar riktades mot några personer som greps under dramatiska former. De friades senare helt från misstankar.

Men enligt förhören fanns bara ett vittne, som lämnade motstridiga uppgifter i olika förhör och ibland till och med i samma förhör, rapporterar
Sveriges Radios Ekot.

Bland annat ska hon i vissa förhör beskrivit en man hon sett som väldigt lång, och senare sagt att han var runt 1,70. Hon ska också först ha beskrivit honom som av afrikanskt ursprung, med afrikanskt krulligt hår, och sedan sagt att han varken var afrikan eller hade afrikanskt krulligt hår.

Annons
X

– Det här är så barnsligt. Hur kan man bedöma att det här är så trovärdigt och att det här är en mycket säker källa? Mer förvirrat vittne finns nog inte, säger en av de fyra män som hämtades av polisen, till Ekot.

Chefsåklagare Thomas Lindstrand, som då var förundersökningsledare, säger att han inte tidigare läst förhören som Ekot presenterar för honom.

– Det här känner jag definitivt inte till. Det låter oerhört svajigt.

Stäng

SvD GÖTEBORG – dagligt nyhetsbrev med de viktigaste nyheterna från Göteborg (må-fr)

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Men Ingemar Johansson, länspolismästare i Västra Götaland, vidhåller fortfarande att vittnet var trovärdigt.

  – Eftersom det låg till grunden för föredragningen till åklagaren, då har hon bedömts som trovärdig.

  Det var på fredagen den 29 oktober ifjol som polisen gick ut och varnade för ett bombhot på en okänd adress i centrala Göteborg. Morgonen därpå greps ett antal personer misstänkta för förberedelse till terrorbrott. Två av dem anhölls under dagen och de andra släpptes på fri fot.

  Beredskapen var trots gripandena hög även under söndagen och polisen menade att ”situationen kan kvarstå i veckor”.

  Senare på kvällen släpptes de båda anhållna eftersom misstankarna inte vara tillräckligt starka för att de skulle kunna häktas.

  Göteborg TT

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X