Annons
X
Annons
X
Film
Recension

Bananas! Förvirrande nedslag

Bananas handlar om bananplockare som besprutats med växtgift och stämt bolaget Dole för att de blivit sterila.
Bananas handlar om bananplockare som besprutats med växtgift och stämt bolaget Dole för att de blivit sterila. Foto: NOVEMBERFILM

Bananas!

Regi
Fredrik Gertten
Genre
Dokumentär
Längd
1 tim 27 min

Betyg: 2 av 6

Multinationella bananbolag har varit verksamma i Centralamerika länge – det är en kolonial historia med koppling till diktaturer, svåra arbetsvillkor, frihandelsavtal och infrastrukturbygge. Historien finns skildrad i fakta och fiktion - exempelvis Gabriel García Márquez Hundra år av ensamhet.

I dokumentärfilmen Bananas! gör regissören Fredrik Gertten ett nedslag i en pågående rättegång där nicaraguanska bananplockare som besprutades med växtgift på 70-talet stämt bolaget Dole för att de har blivit sterila. Det är en sensationell rättsprocess: det är den första i sitt slag och eftersom den utspelar sig i amerikanska rättssalar kan den få avgörande betydelse för framtida stämningsansökningar.

Just därför blir min förvirring när jag ser Gerttens film desto större. I intervjuer har regissören sagt att det här är hans personliga berättelse och inte ett reportage, och att den skildrar hans sympatier. Visst – så gör många dokumentärfilmer. Men det är svårt att inte se Bananas! som just ett reportage, och ett reportage som tycks handla mer om den karismatiske LA-advokaten Juan Dominguez som driver processen än om bananplockarna. De får säga någon mening här och var medan vi får följa med – nära och personligt – när Dominguez bränner runt i sin nya röda Ferrari.

Annons
X

Samtidigt så får man genom berättartekniken känslan av att det är en journalistik produkt – talking head-intervjuer, rättegångsklipp i dålig kvalitet, kameravinklar som inte signalerar någon direkt subjektivitet – och som sådan havererar filmen fullständigt i slutminuterna. Innan eftertexterna får vi nämligen, utan vidare förklaring, reda på att Dominguez har lämnat processen eftersom han har anklagats för att fabricera bevis.

En god journalistisk metod utesluter inte personligt berättande – tvärtom tror jag att Gerttens känslor skulle ha blivit tydligare om han hade gett en gedigen grund till sitt nedslag. Hur ser förhållandet mellan de multinationella bolagen och länder som Nicaragua ut? Varför kan inte rättegångarna hållas på plats?

Och till sist nödgas man, tyvärr som vanligt när det gäller svensk dokumentärfilm på bio, konstatera att Bananas! inte är en film som bryr sig om sin plats på duken. Eftersom form alltid signalerar något så skulle kanske en mer medveten sådan – återigen: talking heads, någon känslobild, okommenterat arkivmaterial och lite följa John med kameran – göra att man inte tog filmen för ett tv-reportage. Ändamålet helgar inte medlen, utan medlen bör slipas så hårt det bara går. Det förtjänar ändamålet.

Annons
Annons
X

Bananas handlar om bananplockare som besprutats med växtgift och stämt bolaget Dole för att de blivit sterila.

Foto: NOVEMBERFILM Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X