Annons
X
Annons
X

Förväntningar gör män bättre på högskoleprovet

Att män får bättre resultat på högskoleprovet än kvinnor beror på olika förväntningar på män och kvinnor i samhället. Det menar jämställdhetskonsulter som SvD pratat med.

Foto: SCANPIX

Jämställdhetskonsult Ewa-Christina W Sandgren är inte förvånad över att män presterar bättre på provet. Enligt henne är resultat på högskoleprovet liksom nationella prov kvitton på de normer och värderingar som samhället lägger in i skolan.

– Går man ner i åldrarna så har tjejer ofta mer prestationsångest inför prov än killar. Det handlar om de olika förväntningar som tjejer och killar har på sig.

GRAFIK:
Så gick det på högskoleprovet våren 2012

Annons
X

MISSA INTE:
Är killar duktigare än tjejer på matte? Lärare svarar

Hon förklarar att tjejer har större press på sig att vara duktiga och skötsamma. Det är ett större misslyckande för tjejer att inte prestera bra i skolan. Killar däremot förväntas vara logiska, men inte lika skötsamma i skolan. Vilket kan förklara att de i snitt har sämre betyg men samtidigt är mer avslappnade i provsituationer.

Hon tror att fler av killarna som skriver provet är duktiga men inte så ambitiösa i skolan. Medan gruppen tjejer som skriver provet i större utsträckning har ansträngt sig i skolan, men att det inte har gått så bra.

Stäng

CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – veckans bästa journalistik från SvD direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Det finns många studiemotiverade killar som av olika orsaker inte får så bra betyg. Det förväntas inte att de ska visa sig ambitiösa i skolan, men de presterar ändå bra på högskoleprovet.

  Ann-Katrin Roth är jämställdhetskonsult och undervisar i likabehandling och ickediskriminering vid Stockholms universitet. Hon är inne på samma spår och förklarar att vår prestation beror på dels vår potential och dels vad vi uppmärksammas på.

  – Det finns förväntningar på vad vi ska prestera utifrån vilken social grupp vi tillhör. Det gäller kön, klass och etnisk tillhörighet och dessa attityder blir ofta självuppfyllande, säger hon och fortsätter:

  – Det finns förväntningar på att killar ska vara duktigare på matte än tjejer. Till slut blir de det.

  Foto: SCANPIX

  Frågor från högskoleprovet – testa dig!

  TEST:
  Ordförståelse

  TEST:
  Kvantitativa resonemang

  TEST (extern länk):
  Problemlösning

  TEST (extern länk):
  Kvantitativa jämförelser

  .

  .

  FACIT (till externa länkar):
  Problemlösning och kvantitativa jämförelser (provpass 3)

  Annons
  Annons
  X
  Foto: SCANPIX Bild 1 av 2
  Foto: SCANPIX Bild 2 av 2
  Annons
  X
  Annons
  X