Annons
Recension

The Vienna ParadoxFörvandlingen till amerikan

Publicerad

Det saknas knappast litteratur om de europeiska judarnas fasor under den nazistiska terrorn på 30- och 40-talen. Vad det däremot inte vimlar av är vittnesskildringar som förenar den privata biografin med kritiska kulturteorier, och som rent intellektuellt granskar innebörden av att i all hast lämna sitt land för ett annat, av att utan några som helst förberedelser byta kontinent, språk och livsstil. Därför tog förläggaren på amerikanska New Directions Books härom året kontakt med den meriterade litteraturprofessorn Marjorie Perloff, som sex år gammal kom till USA som judisk flykting från Wien. Perloff, som i vuxen ålder framför allt gjort sig ett namn som framstående Wittgenstein-kännare, tvekade dock inför uppgiften: ”Till skillnad från många andra hade jag inga fasansfulla händelser att vittna om. Omvälvningen var för min familj både psykologisk och kulturell, men aldrig livshotande. Vi satt aldrig i koncentrationsläger och
ingen av mina nära släktingar fängslades.”

Men hon fann omsider en mängd andra intressanta aspekter på sin familjs öde, och slutligen gick hon med på att skriva den bok som nu kommit ut med titeln The Vienna Paradox.
Här har hon framför allt velat undersöka de mekanismer som styrde förvandlingen av den 6-åriga tysktalande flickan Gabriele Mintz från Wien till den engelsktalande Marjorie, som småningom kom att bli professor vid Stanford University - en process som tog fart den dag Österrike anslöt sig till Hitlertyskland 1938.

Annons
Annons
Annons