Recension

Stad i VärldenFörvandling full av liv

Under strecket
Publicerad
Annons

Teater kan byggas på människan som mått och mål - utgå från kroppen, rörelsen, våra drömmar och visioner. Scenbilden kan bestå av 60 amatörer och själva dramaturgin gestalta hur massan virvlar och strömmar genom rummet som en evighetscirkel av det mänskliga. Var och en av oss står ju på axlarna av generationer av tidiga släktingar som kämpat och slitit för att skapa andra livsvillkor och en ny framtid.
Regissören Kent Ekberg, skaparen av Enskedespelet och Södra FolkTeatern, vet precis hur man gör scenen till arena för det mänskligas alla uttryck och hur man skapar energi, fart och dramatik. Han berättar episkt som en scenisk Dickens om högt och lågt med humor och stora gester, om fattigt och rikt, om ont och gott
och om sociala förutsättningar och arv.

Södra FoT tog sig för att spela Vävarnas barn av Per Anders Fogelström förrförra året - spelplatsen var nu rivna Finnbodavarvet, en fantastisk historisk och suggestiv miljö. Nu fortsätter FoT-folket med ännu mer Fogelström, från egen teater, belägen strax utanför Skarpnäck, vid Tyresö Gård.
Huset är del av ett före detta behandlingshem, en något anonym rest av 70-talistisk omsorgsvilja. Teaterhuset har inte något personligt, eget uttryck och det är rätt trångt. Aningen hopklämt blir spelet om Stockholm på 1900-talet och människorna där men publiken kommer tätt inpå dessa amatörarméer av aktörer.
Per Anders Fogelström har beskrivit hur den svenska modellen formas via sina åtta Stockholmsskildringar som täcker åren 1749-1968. Han har skapat en blandning av arbetarromaner och melodramatiska historieböcker som också detaljerat skildrar hur Stockholm förvandlas från stökig avskrädeshög till sval Mälardrottning.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons