Annons
X
Annons
X

Förundersökning mot SD-ledamot

En förundersökning om hets mot folkgrupp ska inledas mot Sverigedemokraternas riksdagsledamot Thoralf Alfsson. Anledningen är ett inlägg om somalier på Alfssons blogg.

Av SvD, TT
STOCKHOLM 20101012
Thoralf Alfsson, politiker, riksdagsledamot för Sverigedemokraterna
Foto: Henrik Montgomery / SCANPIX Kod: 10060 

Thoralf Alfsson (SD).
STOCKHOLM 20101012 Thoralf Alfsson, politiker, riksdagsledamot för Sverigedemokraterna Foto: Henrik Montgomery / SCANPIX Kod: 10060 Thoralf Alfsson (SD). Foto: HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX

Föreningen Juridikfronten polisanmälde formuleringar om att varje somalier som får uppehållstillstånd ökar penningströmmen från Sverige till terroristorganisationen al Shabaab. Åklagarmyndigheten i Kalmar beslutade dock förra hösten att inte inleda en förundersökning. Juridikfronten begärde överprövning.

Överåklagare Göran Hellstrand i Malmö har nu beslutat att en förundersökning om hets mot folkgrupp ska inledas. Hellstrand skriver i sitt beslut att påståendena på bloggen inte utgör ett ”led i en saklig och vederhäftig diskussion utan påståendena är förklenande och omotiverat kränkande för gruppen.”

– Det vore väldigt märkligt om man nu gör en sak av detta, efter att ärendet lagts ned, säger Thoralf Alfsson till TT.

Annons
X

Enligt Martin Kinnunen, pressansvarig på Sverigedemokraterna, är det inte bestämt om Thoralf Alfsson ska ta en så kallad timeout från riksdagsarbetet så länge förundersökningen pågår.

– Det finns i dagsläget inga besked att ge på den punkten, det kommer säkert att diskuteras under morgondagen. Partiets etiska riktlinjer säger att man avgör från fall till fall om misstanke om brott ska föranleda några åtgärder, säger han till SvD.se.

Martin Kinnunen konstaterar också att samma ärende tidigare har lagts ned av åklagare.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Det tyder på att det här inte är direkt glasklart.

  tt och svd.se

  Annons
  Annons
  X

  STOCKHOLM 20101012 Thoralf Alfsson, politiker, riksdagsledamot för Sverigedemokraterna Foto: Henrik Montgomery / SCANPIX Kod: 10060 Thoralf Alfsson (SD).

  Foto: HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X