Annons
X
Annons
X

Förundersökning mot Billström

Ekobrottsmyndigheten har inlett en förundersökning om migrationsminister Tobias Billströms aktieaffärer i gruvbolaget Northland.

Av TT
(uppdaterad)
Tobias Billström, migrationsminister.
Tobias Billström, migrationsminister. Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT

Frågan är vilken information han hade när han köpte aktierna.

Myndigheten ska inom de närmaste veckorna avgöra om det finns anledning att gå vidare eller lägga ner förundersökningen. EBM vill veta om Billström kände till räddningsplanen för bolaget när han köpte sina aktier.

Chefsåklagare Martin Tidén på finansmarknadskammaren hos Ekobrottsmyndigheten säger att myndigheten behöver några veckor på sig till för att avgöra om det är värt att gå vidare eller lägga ned förundersökningen.

Annons
X

TT: Har ni varit i kontakt med Tobias Billström?

– Det är en fråga som jag inte kommenterar, säger Tidén som inte heller i övrigt vill säga något om hur utredningen genomförs.

Förundersökningen rör insiderbrott. Ingen har delgivits misstanke om brott ännu.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Finansminister Anders Borg tycker att det är bra att frågan nu reds ut.

  – Det är bra att man får en process så att vi reder ut alla förhållandena kring detta. Tobias Billström har ju själv uppgett att han har följt alla de regelverk vi har. Vi vet att regelverken är väldigt strama, så nu får vi följa den processen, säger Borg till TT.

  I Moderaternas etiska policy står att ”den som befinner sig i en rättsprocess bör som regel ta en så kallad ”time out” från förtroendeuppdrag”, samt att ”formen för detta bör diskuteras mellan den förtroendevalde och inblandad partiföreträdare”.

  På frågan om det är aktuellt för Billström att ta time-out, svarar statsminister Fredrik Reinfeldts pressekreterare Markus Friberg i ett sms:

  ”Nej det har inte inletts en rättsprocess och ingen har delgetts någon misstanke. Inget åtal har väckts. Det är inte aktuellt”.

  Tobias Billström vill inte kommentera EBM:s förundersökning. Enligt pressekreteraren Linda Norberg, som TT talar med, välkomnar han att myndigheten utreder saken. Under tiden arbetar han på som vanligt.

  Tidigare har Billström sagt att han inte hade någon annan information än den som fanns tillgänglig för andra aktörer på marknaden när han köpte aktierna den 13 februari. Sedan fem dagar fanns det då information i regeringskansliet om att staten genom LKAB var med och försökte få till en räddningsplan för Northland Resources.

  I slutet av maj steg LKAB fram som en av deltagarna i ett konsortium som skjuter till nya pengar till bolaget.

  Stockholm TT

  Annons
  Annons
  X

  Tobias Billström, migrationsminister.

  Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X