Annons
X
Annons
X

Förundersökning mot Assange i ett av fallen

Åklagare inleder förundersökning mot Wikileaksgrundaren Julian Assange om ett fall av ofredande.

Därmed står det klart att både misstankarna om våldtäkt och sexuellt ofredande är avskrivna.

Enligt hans advokat Leif Silbersky är Assange lättad men också upprörd:

– Han är arg, ledsen och besviken på det svenska rättssystemet.

Foto: BERTIL ERICSON/SCANPIX

Chefsåklagare Eva Finné har givit utredare i uppdrag att förhöra Assange med anledning av misstanken om ofredande.

– Jag vet inte när det kommer att ske, säger Finné till TT.

Stäng

CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – veckans bästa journalistik från SvD direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Den första misstanken, som till en början rubricerades som våldtäkt, avskrevs redan i lördags. Finné har nu även avskrivit misstanken om sexuellt ofredande i det fallet.

  Annons
  X

  – Innehållet i förhöret ger inte stöd för att något brott begåtts, skriver Finné i ett mail.

  ”Detta innebär inte att jag inte fäster tilltro till hennes uppgifter. Jag har studerat innehållet i förhöret för att se om misstanke om annat brott kan anses föreligga, i första hand ofredande eller sexuellt ofredande, men finner vid min analys att så inte är fallet”, utvecklar hon i ett pressmeddelande.

  Advokat Claes Borgström som företräder de två kvinnorna är mycket kritisk till åklagarens beslut. Han tänker begära överprövning i båda fallen.

  – Det är helt klart för mig att båda fallen rör sig om sexuellt ofredande. Jag ställer mig mycket frågande till det här beslutet, säger han till SvD.se.

  Han ifrågasätter även hur det fallet som nu lagts ned kan gå från att rubriceras som våldtäkt till att nu inte ens klassas som sexuellt ofredande.

  – För mig som läst samma material som åklagaren är det mycket svårt att förstå den bedömningen.

  Advokat Leif Silbersky anser att fallet fått orimliga proportioner och lägger skulden på den jouråklagare som fattade beslutet att i fredags kväll anhålla Assange i hans frånvaro.

  – Jag anser att hon har begått ett avsevärt tjänstefel. En kvalificerad åklagare hade kunnat göra bedömningen att det inte handlade om varken våldtäkt eller sexuellt ofredande.

  – Hon borde aldrig ha bekräftat för medierna vem som var huvudman. Det är väldigt otäckt, han har stigmatiserats över hela världen som en våldtäktsman, ett av de värsta brott vi känner. Det här har förorsakat min klient enorm skada.

  Hur mår han?

  – Han är arg, ledsen och besviken på det svenska rättssystemet. Men han mår hyfsat, han vet ju att han inte har gjort någonting fel, säger Leif Silbersky.

  Julian Assange anhölls i lördags av jouråklagare, misstänkt för bland annat våldtäkt. Ett knappt dygn senare hävdes beslutet av chefsåklagare Eva Finné.

  Fallet har fått stor uppmärksamhet runtom i världen och både medier och åklagarmyndigheten har kritiserats för offentliggörandet av misstankarna.

  SvD.se har sökt Julian Assange för en kommentar till dagens händelser.

  Annons
  Annons
  X
  Foto: BERTIL ERICSON/SCANPIX Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X