Recension

Erik och Margot. En kärlekshistoriaFörunderligt vacker historia om ett dubbelliv

MINNEN I sin nya bok rör sig Per Wästberg åter i själens hemliga rum, gåtan mitt ibland oss, när han rullar upp sin fars okända kärlekshistoria med sin svägerska. Detaljerna och stämningarna gör läsningen till en ren njutning, skriver Mats Gellerfelt.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad
Per Wästberg.

Per Wästberg.

Foto: CAROLINE ANDERSSON
Annons

Minnesböcker kan vara rätt trista saker – fyllda av självupptagenhet, ett övermått av anekdoter, skryt och namndroppande och mycket annat smått men kanske inte så gott. Men där finns också de bländande undantagen, där resan in i en annan människas värld blir en resa in i ens egen. Såsom i en spegel i mötet mellan två själar.

En sådan memoarförfattare är Per Wästberg, som skrivit dagbok sedan barndomen och samtidigt är närmast osannolikt minnesgod; det tycks knappast finnas någon eller någonting han inte minns in i minsta detalj. I sex självbiografiska verk har han berättat om sitt liv, öppenhjärtigt och således detaljerat, med osviklig känsla för iakttagelsen och för stämningar. Allt skrivet på en skönt elegisk och metaforrik prosa som har få motstycken i den svenska litteraturen och därför hör till vår kulturskatt.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons