Fortuyn-effekten har klingat av

Under strecket
Publicerad
Annons

Tolv miljoner väljare går på onsdag till nyval i NederländernaRegeringskoalitionen upplöstes i oktober i fjol efter interna stridigheter.
Regeringen består i dag av kristdemokratiska CDA som i valet den 15 maj förra året fick 53 av parlamentets 150 mandat, en uppgång med 14 platser jämfört med 1998. Näst störst blev högerpopulistiska uppstickarpartiet LPF som fick 26 mandat och bland annat tog över ministeriet för migrationspolitik. Tredje regeringsparti blev högerliberala VVD som rasade med 15 mandat till 23.
Valets stora förlorare blev socialdemokraterna PvdA som förlorade nästan hälften av rösterna och tvingades gå i opposition. svd
i Valet i Nederländerna
Alphen an der Rijn För knappt ett år sedan stod högerpopulistiska Lijst Pim Fortuyn (LPF) i spetsen för en väljarrevolt som skakade inte bara Nederländerna utan hela Europa. Efter en spektakulär valseger ryckte de in i regeringen, bara dagar efter mordet på partiledaren Pim Fortuyn som hade seglat upp som landets mest färgstarke och
karismatiske politiker.
I dag är det en tapper liten skara trogna partisoldater som efter månader av inbördes maktstrider och ett dramatiskt ras i opinionsmätningarna försäker rädda vad som räddas kan. I Alphen an der Rijn, en liten holländsk stad mellan Rotterdam och Amsterdam, kämpar de sig fram i snålblåsten på gågatan.

Iklädda blå regnkappor delar de ut ballonger och broschyrer på gågatan. En grupp unga invandrare stannar till. ”Djäkla rasister”, fräser 17-åriga Shanti Estrada och spottar på gatan. Andra väljare vill diskutera invandringspolitiken, kriminaliteten och behovet av mer poliser, fler fängelser och en mindre tolerant narkotikapolitik.

Annons
Annons
Annons