Annons

"Fortsätter sälja tills sista boken förbjudits"

Böcker samlas in för granskning och självcensuren sprids. Sedan Pekings kritiserade säkerhetslag införts i Hongkong räds stadens oberoende bokhandlare. Mycket har varit oklart inför bokmässan som stundat – men som nu läggs på is med hänvisning till covid-19.

Under strecket
Moa Kärnstrand / TT
Publicerad

Daniel Lee, som äger den oberoende lilla bokhandeln Hong Kong Reader tänker fortsätta sälja böcker, men noga följa vilka böcker som stoppas av de kinesiska myndigheterna.

Foto: Privat

Demokratiaktivisten Joshua Wongs (i mitten) bok är en av de som plockats bort från biblioteken i Hongkong för att granskas utifrån Pekings nya säkerhetslag.

Foto: Vincent Yu/AP/TT

2016 samlades demonstranter utanför Fastlandskinas kontor i Hongkong för att protestera mot att bokhandlare i Hongkong som sålt kontroversiella satirer om höjdare inom Kommunistpartiet försvunnit.

Foto: Vincent Yu/AP/TT

Den lilla oberoende bokhandeln Hong Kong Reader ligger ett stenkast från den livliga gatan Nathan Road, som skär genom det myllrande Hongkongområdet Mong Kok med sina caféer och restauranger. Ägaren Daniel Lee, 39 år, startade sin första bokhandel när han var ung filosofistudent och Hongkong var ett annat, säger han. Hong Kong Reader har han drivit tillsammans med vänner sedan 2007.

– Vi säljer mest böcker om kultur och akademiska verk, säger han till TT.

Annons
Annons
Annons