Annons
X
Annons
X

Fortsatta problem i Fukushima

Nya bränder i haveridrabbade Fukushima 1 i Japan och halterna av strålning ökade igen.

Dramatiken fortsätter i Japan den femte dagen efter jordbävningen och tsunamin.

SvD.se rapporterar om läget.

14.59: Nu stänger SvD.se direktrapporteringen för idag, eftersom vi ska göra stora förändringar på sajten som kommer att synas imorgon. På vår nyhetsblogg kan du följa de sensaste händelserna i Japan och övriga världen under tiden vi arbetar med att få upp den nya verisionen av SvD.se.

14.55: Japan har höjt maxgränsen för den mängd strålning som kärnkraftverkarbetare får utsättas för, och hänvisar till det akuta behovet att förhindra kärnkraftskrisen från att förvärras, skriver AP.

14.35: Minst 430 000 människor i Japan är hemlösa efter jordbävningen och den efterförljande tunamin i fredags. De styrande i länen Iwate, Fukushima och har bett en förening för byggbolag i Japan att bygga nära 33 000 temporära hem, enligt Kyodo.

Annons
X

14.21: Det är inte sannolikt att behålaren kring rektor tre skadats allvarligt, enligt kabinettsekreterare Yukio Edano. Tidigare idag sa Edano att behållaren kan ha skadats, efter att man upptäckt att ånga läckte ut ur konstruktionen, skriver nyhetsbyrån Kyodo.

13.54: det har fallit snö över noröstra Japan, vilket försvårar räddningsarbetet ytterligare.

– Folk arbetar fortfarande, armén är där ute. Men brandkåren har dragit sig tillbaka eftersom de oroar sig för att inte kunna ta sig tillbaka till basen på grund av snön, sade Patrick Fuller från Röda Korset till Reuters från den hårt drabbade fiskebyn Otsuchi, rapporterar TT.

13.13: Antalet döda och saknade efter jordbävningen och tsunamin i fredags överstiger nu 12 000, med 4 164 bekräftade döda och 7 843 saknade, rapporterar CNN. Siffran väntas stiga ytterligare när räddningsarbetare når de mest otillgängliga områdena.

13.03: Enligt IAEA innehåller den tidigare brinnande mellanlagringsbassängen i reaktor fyra i kärnkraftverket Fukushima 1 all förbrukad kärnbränsle från en annan reaktor, som placerades där i november förra året. De använda bränslestavarna skulle kylas ner i bassängen. Det rapporterar AP.

12.48: Efter att det visat sig att försöken att kyla ner en mellanlagringsbassäng i reaktor fyra med hjälp av helikoptrar som dumpar vatten över den misslyckats, har man nu en ny plan; Man ska försöka spruta in vatten i bassängen med hjälp av en av polisens vattenkanoner. Det rapporterar Guardian, som hänvisar till tv-kanalen NHK.

11.29: Som vi rapporterat tidigare i dag uppmanas franska medborgare att lämna Tokyo. På sin live-blogg har the Guardian återgett några kraftfulla uttalanden från franska ministrar:

– Låt oss inte gå som katten kring het gröt. De har tydligen tappat kontrollen. Det är i alla fall vår analys, säger Eric Besson, industriminister.

– Vi rekommenderar att alla franska medborgare som inte har en god anledning att stanna i Tokyo att antingen ta ett plan därifrån eller tar sig söderut om de absolut måste stanna, säger miljöminister Nathalie Kosciusko-Morizet.

Samtidigt försöker internationella Röda korset (IFRC) lugna ned folk.

– Japanska Röda korset säger till oss att Tokyo är säkert när det kommer till strålningsrisker och att utlänningar kan komma dit för att resa, säger Matthias Schmale på IFRC, enligt Reuters.

11.51: Kina är den senaste i raden av länder som nu beställer analyser för att se över säkerheten vid sina kärnkraftverk och att dra in godkännandet av nya kärnkraftsprojekt, rapporterar AFP enligt BBC.

Situationen vid kärnkraftsverken i Japan har bland annat lett till att EU har kommit överens om att göra ett så kallat stresstest vid alla europeiska kärnkraftverk för att utreda säkerheten.

11.21: Människor längre bort än 20 kilometer från Fukushima ska vara utom direkt fara, enligt kabinettsekreterare Yukio Edano. Vid åttatiden imorse, svensk tid var strålningen nere i 1,5 millisievert per timme - en minskning från 10 millisievert några timmar tidigare. Normalt bakgrundsstrålning är omkring 2 millisievert per år, och siffrorna från Fukushima är alltså uppmätta per timme.

11.02: Nu har tekniker börjat pumpa in havsvatten också i reaktorerna fem och sex i Fukushima 1, efter att höjda temperaturer uppmätts. Dessa, tillsammans med reaktor fyra, var inte i bruk när jorden skälvde i fredags, och har hittills varit problemfria.

10.29: Enligt kabinettssekreterare Yukio Edano utgör strålningen från kärnkraftverket Fukushima 1 inte ”några omedelbara hälsorisker” utanför evakueringszonen, rapporterar AFP.

10.28: De uppsända helikoptrarna klarar inte av att dumpa vatten över Fukushima 1 på grund av risk för att moln med radioaktiv ånga frigörs när helikoptrarna är där, rapporterar Kyodo.

En företrädare för försvarsdepartementets markpersonal kommenterade tidigare planerna att ösa vatten över det skalvdrabbade verket med hjälp av militärhelikoptrar:

– Vi vet hur man släcker skogsbränder, men inte ett kärnkraftverk. Det är första gången för oss, vi vet inte vad resultatet kommer att bli, säger en företrädare för försvarsdepartementet.

Tepco har hittills pumpat in havsvatten i reaktorerna, och det är en metod som aldrig förr testats och som kan göra verken obrukbara.

09.57: För över två år sedan ska Japan ha varnats av atomenergiorganet IAEA om att landets kärnkraftverk inte hade kapacitet att stå emot kraftige jordbävningar. Det skriver Daily Telegraph, som hänvisar till diplomatrapporter som Wikileaks kommit över.

09.51: Nu rapporterar BBC News att man uppmätt 10 millisievert per timme vid Fukushima. Det är alltså mindre än de strålningsvärden på 400 millisievert i timmen, som mättes upp vid ett isolerat tillfälle igår.

09.29: Fyra stora militärhelikoptrar av typen CH47 Chinook har lyft för att ösa vatten över Fukushima 1, enligt TT som hänvisar till den japanska dagstidningen Yomiuri Shimbun.

Tepco, som driver kraftverket, har på onsdagen uppmätt den hittills högsta strålningsnivån vid Fukushima 1, men någon specifik nivå har inte angetts. Igår uppmättes dock 400 millisievert i timmen vid en enskild mätning, så sannolikt har man nu uppmätt ännu högre. Gränsvärdet för strålning som kärnkraftsarbetare i Sverige får utsättas för är 50 millisievert per år. Gränsvärdet för andra i Sverige är 4 millisievert per år.

08.56: Japanske kejsaren Akihito framträder i tv, och säger bland annat att han är djupt oroad och att jordbävningen saknar motstycke. Han beklagar sorgen för offren för katastrofen, och uppmanar folk at inte ge upp hoppet.

– Jag ber för att så många som möjligt ska vara säkra, säger kejsaren i sitt första uttalande sedan jordbävningen. Det är mycket ovanligt att kejsare Akihito gör sådana tv-tal.

08.47: Många är fortfarande hemlösa efter tsunamin, och till de värst drabbade områdena har räddningsarbetarna svårt att nå. Redan nu ligger termometern runt noll, och väderleksrapporterna förutspår ännu kallare temperaturer.

08.36: Myndigheterna befarar att över 11 000 kan ha dött i katastrofen, eftersom är bekräftat döda och 7 843 fortfarande saknas. Isåfall är det första gången sedan andra världskriget som så många japaner dött i en naturkatastrof, skriver BBC News som hänvisar till japanska tv-bolaget NHK.

08.31: Boende inom en mil från Fukushima 2 har beordrats att evakuera, som en säkerhetsåtgärd sedan något förhöjda temperaturer har mätts upp i en lagringsbassäng där, skriver CNN. I övrigt har kärnkraftverket klarat av att kyla ner sina reaktorer, och ingen förhöjd strålning har mätts upp. Men det var jsut en lagringsbassäng i systerverket Fukushima 1, några mil från Fukushima 2, som började brinna igår och idag.

08.20: Kyodo ger en sammanfattning om läget i de japanska kärnreaktorerna i kraftverket Fukushima 1 och Fukushima 2:

Fukushima 1

Reaktor ett - har haft problem med nedkylningen, och det har lett till partiell (delvis) härdsmälta. Nu pumpas havsvaten in för att kyla. Ånga har ventilerats ut, och byggnaden runt reaktorn skadades i lördags under en explosion.

två: har haft problem med nedkylningen, och bränslestavarna i reaktorn har helt eller delvis varit utan kylvatten i perioder. Det kan ha lett till härdsmälta eller partiell härdsmälta. Nu pumpas havsvatten in. Ånga har ventileerats ut och i måndags skadades byggnaden runt reaktorn i en explosion.

tre: har haft problem med nedkylningen, och en partiell härdsmälta befaras. Ånga har ventilerats ut, och havsatten har pumpats in. Byggnaden runt reaktorn skadades i måndags av en explosion, och på tisdagen uppmättes mycket öga halter strålning kring reaktorn. Idag har rök setts bolma ut. Det är sannolikt att skyddsbehållaren runt reaktorn har skadats.

fyran: Var avstängd för underhåll när tsunamin slog till. I tisdags utbröt en brand i en bassäng för mellanlagring av förbrukade bränslestavar. I dag utbröt ytterligare en brand i byggnaden där reaktorn finns, och idag har man har inte kunnat pumpa in vatten för att svalka lagringsbassängen.

femman: Var avstängd för underhåll när tsunamin slog till. Man har nterat en svag temperaturökning i en lagringsbassäng.

sexan: Var avstängd för underhåll när tsunamin slog till. Inga problem rapporterade.

Fukushima 2:

Reaktor ett, två och fyra: Först problem med nedkylningen, men sen har reaktorerna kunnat kylas ner helt.

tre: har lyckats kyla ner helt.

08.04: Enligt polisen har man nu räknat till 3 676 döda, och 7 843 människor räknas som saknade. 80 000 civilförsvarare och poliser delatar i räddningsarbetet, rapporterar nyhetsbyrån Kyodo.

07.50: Franska medborgare i Tokyo uppmanas av sin regering att lämna Japan, eller bege sig söderut i landet på grund av strålningsrisken, skriver TT.

Flygbolaget Air France har blivit ombett att hämta fransmännen och två plan var på väg på onsdagen.

Sverige har för närvarande inga planer på att följa Frankrikes exempel.

Detta har hänt i natt:

Ännu en brand bröt ut i reaktor fyra i det problemtyngda kärnkraftverket Fukushima 1, och anställda har även sett rök bolma ut ur reaktor tre, där det finns risk att skyddshöljet kring reaktorn skadats.

– Nu söker vi efter anledningen till röken. Troligen är det, som i reaktor 2, att det kommer ut radioaktiv ånga genom det skadade reaktorhöljet. Men det är inte bekräftat, sade kabinettssekreterare Yukio Edano vid en presskonferens, enligt TT.

Branden i rekator fyra ska ha släckts av sig själv, men hotet om ökat strålning har åter ökat. Personalen som jobbar med nedkylningen evakuerades från kärnkraftverket på grund av förhöjd strålning.

Japan skakades också vid ett-tiden lokal tid av nya, kraftiga, efterskalv som låg omkring magnitud sex. inga allvarliga skador har raporterats, och inga nya tsunamivarningar har utfärdats.

Kraftiga jordskalv skakade Tokyo och östra Japan strax före klockan ett på onsdagen lokal tid. Skalven låg omkring magnituden sex.

Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X