Annons
X
Annons
X

Fortsatt lidande i Ukraina – trots vapenvila

FN i en ny rapport: Trots en skakig vapenvila i Ukraina lider miljontals människor brist på förnödenheter och fortsatta övergrepp i främst östra Ukraina.

– Människor har en hemsk känsla av isolering och övergivenhet, säger FN:s människorättskommisarie.

Ukrainakrisen
[object Object]
En man och hans kor i Yenakiieve i östra Ukraina. Foto: Max Black/AP

GENÈVE. En bräcklig vapenvila råder i Ukraina sedan drygt ett år, och striderna har dämpats med färre döda och skadade. Trots detta fortsätter en lågintensiv konflikt mellan regeringen och ryssvänliga rebeller i östra Ukraina där civila betalar ett högt pris. Omkring 1,6 miljoner människor är fortfarande på flykt inom landet, och i området kring de självutropade republikerna Donetsk och Luhansk är förstörelsen stor och människorättsbrotten många. Det skriver FN i en färsk rapport om Ukraina som presenterades på torsdagen i Genève.

**Många hus **längs den så kallade ”kontaktlinjen” som separerar självutropade republikerna Donetsk och Luhansk från övriga Ukraina är förstörda av strider samt plundrade. Ingen lokal administration fungerar längre. Dricksvatten och mat är dyrt och svårt att få tag på. Människor kan inte röra sig fritt då det är vägspärrar överallt, och hundratals bilar köar vid kontaktlinjen varje dag med passagerare som tvingas sova utomhus i minusgrader.

– Mellan 8000 och 15 000 civila som korsar kontaktlinjen varje dag måste passera genom minst sex vägspärrar som kontrolleras av antingen regeringen eller rebellerna, heter det i rapporten som undersökt förhållandena mellan november 2015 och februari 2016.

Annons
X

– Mer än tre miljoner människor längs kontaktlinjen lever med en hemsk känsla av fysisk, politisk, social och ekonomisk isolering och övergivenhet. Särskilt oroande är bristen på rättssäkerhet i områden som kontrolleras av beväpnade grupper, säger FN:s människorättskommissarie Zeid Ra´ad Al Hussein.

Polismannen Oleksandr Ilnitsky begravs efter att ha blivit dödad av en prorysk rebell. Foto: Efrem Lukatsky/AP

Människor i rebellkontrollerade områden är också fortsatt utsatta för människorättsbrott, enligt rapporten. ”Där finns ingen rättssäkerhet och många rapporter om godtyckliga gripanden, försvinnanden, tortyr och isolering i fängelser”. En färsk våg av gripanden i ”Donetsk-republiken” har skrämt människor till ännu större tystnad och isolering.

Men även ukrainska säkerhetstjänsten begår övergrepp som inte straffas, understryks det. Utredarna har vittnesmål om försvinnanden, godtyckliga gripanden, isolering i fängelser och tortyr. Dessa brott måste utredas för att inte urholka den ukrainska statens ”moraliska och juridiska ställning”.

Stäng

SvD VIN & MAT:s NYHETSBREV – vintips och recept direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Läget på den ryskannekterade Krimhalvön fortsätter också att vara mycket svårt, enligt rapporten. Krimtatarer som demonstrerar grips och döms för att tillhöra ”terroristorganisationer”. Dessutom väntas Krimhalvöns högsta domstol förklara krimtatarernas styrande organ Mejlis vara en terrororganisation och dess aktiviteter förbjudas. ”En mycket oroande utveckling”, enligt FN.

  Nu hoppas man att en fredsprocess till sist ska komma igång som följd av Minskavtalet som slöts i februari 2015. På torsdagen skulle utrikesministrar från Ryssland, Ukraina, Frankrike och Tyskland träffas i Paris för skaka liv i fredsprocessen.

  Annons

  En man och hans kor i Yenakiieve i östra Ukraina.

  Foto: Max Black/AP Bild 1 av 2

  Polismannen Oleksandr Ilnitsky begravs efter att ha blivit dödad av en prorysk rebell.

  Foto: Efrem Lukatsky/AP Bild 2 av 2
  Annons
  X
  Annons
  X