Annons
X
Annons
X

Fortsatt utredning mot Assange

Åklagaremyndigheten letar inte aktivt efter Julian Assange men utreder fortfarande misstankar om ofredande efter att två kvinnor anmält Wikileaksgrundaren för sexbrott. Samtidigt meddelar Piratpartiet att anklagelserna inte påverkar de båda organisationernas samarbete.

Foto: BERTIL ERICSON/SCANPIX

– Vi letar inte aktivt efter honom men åklagare Eva Finné utreder fortfarande två ärenden, säger Karin Rosander, informationsdirektör vid Åklagarmyndigheten till SvD.se.

Den anmälan som gäller ofredande är den som Finné i första hand ska gå igenom. Den andra anmälan som handlar om en misstänkt våldtäkt, har Finné redan avskrivit. Men anmälan ska ändå gås igenom.

Stäng

CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – veckans bästa journalistik från SvD direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Hon ska titta på om det kan vara aktuellt med en annan rubricering, säger Karin Rosander till SvD.se.

  Annons
  X

  När ett beslut väntas är oklart, men Eva Finné ska börja titta på ärendet under dagen enligt Karin Rossander.

  Det var i lördags som jouråklagare Maria Häljebo Kjellstrand beslutade att anhålla Wikileaksgrundaren Julian Assange i dennes frånvaro. Misstankarna rörde en våldtäkt i Enköpingstrakten och ett fall av sexuellt ofredande i Stockholm. Jouråklagarens beslut vilade på muntliga uppgifter från polisen, som på fredagen fått anmälningar mot Julian Assange av två unga kvinnor. På lördagseftermiddagen hävde dock åklagare Eva Finné anhållandebeslutet.

  Julian Assange har befunnit sig i Sverige i en och en halv vecka – bland annat för att föreläsa om Wikileaks omstridda publicering av tiotusentals dokument om kriget i Afghanistan, en läcka som skakat om rejält i amerikanska Pentagon och lett till krav på att Wikileaks skulle dra tillbaka dokumenten. Även männiksorättsorganisationer har anklagat Wikileaks för att äventyra personers säkerhet i samband med att man publicerar dokumenten.

  I förra veckan meddelade Piratpartiet att de kommer att hjäpa Wikileaks med bland annat datakapacitet och servrar. Anklagelserna mot Julian Assange kommer inte att påverka det samarbetet.

  – Vi samarbetar med organisationen Wikileaks och inte med Julian Assange som person. Anklagelserna förändrar inte det samarbetet, säger Anna Troberg, vice ordförande i Piratpartiet, till SvD.se.

  Enligt henne kommer de nya servrar som Piratpartiet ska sköta åt Wikileaks att kopplas in inom några dagar.

  – Det är vad våra tekniker har sagt, säger Anna Troberg.

  Justitieombudsmannen (JO) har fått en anmälan mot jouråklagare Maria Häljebo Kjellstrand från Johann Binninge, ordförande i föreningen Rättssäkerhetsorganisationen.

  Annons
  Annons
  X
  Foto: BERTIL ERICSON/SCANPIX Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X