Annons
X
Annons
X

Fortsatt uppåt för handeln

Detaljhandelns försäljning ökade i juli, men det varma vädret gav avtryck i försäljningen.

Av TT
(uppdaterad)

Heminredning och möbler lockade färre i hettan. Däremot gick bland annat färg- och bygghandel samt klädhandel starkt.

Detaljhandelns försäljningsvolym steg i juli med 2,0 procent jämfört med juli 2009, enligt siffror från Statistiska centralbyrån (SCB) och Handelns Utredningsinstitut (HUI). I löpande priser var ökningen 2,1 procent. Jämfört med i juni i år steg försäljningsvolymen med 0,5 procent.

Dagligvaruhandeln ökade med 1,2 procent och sällanköpsvaruhandeln med 2,7 procent.

Annons
X

”Helt ok” siffror, anser HUI.

– I juli var det värmebölja, och då tenderar ju folk att hålla sig på stranden, men drar sig för att shoppa. Dessutom var juli förra året väldigt stark, så jämförelsetalen är tuffa, säger Jonas Arnberg, analytiker vid HUI.

Framför allt var det fyra branscher som utmärkte sig positivt. Färg- och bygghandeln hade en tillväxt på omkring 8 procent, mätt i löpande priser. Men även klädhandeln lyckades öka sin försäljning, trots en kraftig ökning i juli i fjol.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Klädhandeln sticker till min förvåning också ut, och ökade sin försäljning med 6,3 procent. Men jag tror att utvecklingen till viss del är readriven, säger Rolf Karp, handelsanalytiker på Öhman Fondkommission.

  Sporthandeln går däremot svagare, vilket är en trend som varat i flera månaders tid, enligt HUI.

  Starka jämförelsetal kommer sannolikt att sänka sällanköpsvaruhandelns tillväxt under hösten, spår HUI. Dagligvaruhandeln har däremot repat sig och försäljningen var under sommaren starkare än sällanköpsvaruhandeln.

  – För ett år sedan började det gå ganska bra för sällanköpsvaruhandeln, så det är det man ska jämföra med nu. Prognosen är att sällanköpshandeln kommer att tappa i fart lite under hösten, medan dagligvaruhandeln ökar lite, säger Jonas Arnberg.

  Stockholm TT

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X