Annons
X
Annons
X

Fortsatt upp för SD i Sifo

För tredje månaden i rad pekar nålen uppåt för Sverigedemokraterna. SvD/Sifos oktoberbarometer innebär rekordhöga 7,7 procent för SD som befäster sin ställning som fjärde största parti. För Kristdemokraterna fortsätter kräftgången och Centern håller sig nu just över spärren till riksdagen.

(uppdaterad)

Med 23 månader kvar till nästa val är det fortfarande en övervikt för de tre rödgröna oppositionspartierna. De leder med 6,4 procentenheter över den borgerliga alliansen men frågan är ju om det finns något rödgrönt alternativ på valdagen 2014. En annan lika viktig fråga är om alla de tre småpartierna inom alliansen verkligen får tillräckligt med stödröster för att klara riksdagsspärren. Åker något av dem ut ändras förutsättningarna helt.

För att spä på osäkerheten ännu mer finns Sverigedemokraterna där som ett slags tredje kraft i svensk politik. Ett parti som ökat med 2 procentenheter sedan valet 2010 och som med stor sannolikhet kan hoppas på en vågmästarställning nästa mandatperiod.

Det finns ingen statistiskt säker förändring sedan förra SvD/Sifo-mätningen, men sedan augusti har SD en klar uppgång från 6,2 procent till 7,7 procent. Det är all time high och numera har partiet en ganska jämn åldersstruktur bland sina väljare. Det är inte längre bara unga män på landet som lockas av SD utan också storstadsväljarna.

Annons
X

Bäst går partiet i Malmöområdet med 11,2 procent. I Göteborg är SD uppe på 5,9 procent. Sämst går det fortfarande i Stockholmsområdet men där har partiet ändå ökat från 2 procent 2010 till dagens 5 procent.

– Det finns en normalisering där partiet kommer fram i fler frågor och slipper framstå som ett enfrågeparti. Nu har man suttit i riksdagen en halv mandatperiod och man uppfattas som ett etablerat parti, säger Lena Wängnerud, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet.

Och egentligen vore något annat ganska konstigt, menar hon.

– Man kan inte i längden mobba ett parti som sitter i riksdagen. Samtidigt är det en polerad version av Sverigedemokraterna som vi ser, det är förstås också en del av deras strategi. Sedan är det ingen nackdel för dem att de övriga partierna tillsammans ger sig på Jimmie Åkesson i olika debatter. Det drar upp en skiljelinje och skapar tydlighet för SD, säger Lena Wängnerud.

Toivo Sjörén, chef för Sifos opinionsundersökningar, är inne på samma spår.

– I den senaste partiledardebatten i tv är det ju uppenbart att SD gynnas när alla angriper dem. Det ger dem uppmärksamhet som de aldrig får annars, säger han.

Oktober har annars präglats av höstbudgeten och framför allt oppositionens alla förslag. Men det har inte gett något större avtryck i opinionen. Men Socialdemokraterna verkar ha fått en varaktig uppgång i storstäderna. Allra tydligast i Stockholm där S nu får 29 procent mot 17–18 procent när det gick som sämst för knappt ett år sedan.

Kristdemokraterna parkerar under riksdagsspärren för femte månaden i sträck. Centern står och stampar strax över spärren och Folkpartiet ligger bara aningen bättre till.

– Paradoxen är ju att väljarna vill att partierna ska samarbeta, men de belönar inte partier som gör det och det verkar nu drabba alla utom Moderaterna. Det största hotet för alliansen är att stödrösterna inte räcker till för att alla fyra partier ska bli kvar i riksdagen, säger Toivo Sjörén.

Annons
Annons
X
Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X