Annons
X
Annons
X

Fortsatt tryck uppåt på elpriserna

Marknadspriset på el tog åter ett kraftigt skutt uppåt på måndagen. Och mycket talar för ett fortsatt högt elpris den närmaste tiden, vilket drabbar elkunder med rörliga avtal.

Av TT

Den senaste veckan har dagspriset på el pendlat mellan 40 och 50 öre per kilowattimme på elbörsen Nordpool. Men på måndagen steg detta så kallade spotpris till drygt 70 öre.

– Kylan är den främsta orsaken, det är ju den som gör att det går åt mer el, säger Toni Kekkinen, chef för elhandel på Fortum, som även pekar på att den svenska kärnkraften fortfarande inte går för fullt.

– Även om det har kommit tillbaka mycket kärnkraft så är fortfarande två block borta i Ringhals.

Annons
X

Över 70 öre per kilowattimme är ett relativt högt elpris – men det är långt under den toppnivå på 261 öre som nåddes i mitten av december.

Redan på måndagseftermiddagen stod det klart att tisdagens dagspris på Nordpool skulle falla till cirka 56 öre. Men fortsatt kyla i kombination med ökad produktion i industrin efter julhelgerna talar enligt Toni Kekkinen för ett fortsatt tryck uppåt på priserna under de närmaste veckorna.

Prisutvecklingen på längre sikt vill han inte försöka sia om:

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Det är svårt att uttala sig om, det är ju väder och vind som styr det där.

  Mats Rörbecker/TT
  Stockholm TT

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X