Annons
X
Annons
X

Fortsatt tro på högre bopriser

De svenska hushållens förväntningar på stigande bostadspriser ligger på den högsta nivån på sju år, och det före Riksbankens räntesänkning.

Av TT
(uppdaterad)
Foto: TOMAS ONEBORG

Allt fler tror att de svenska bostadspriserna kommer att fortsätta öka under det närmaste året. Nästan tre fjärdedelar, 71 procent, av de tillfrågade hushållen tror på stigande priser, mot 65 procent förra månaden, visar bankkoncernen SEB:s boprisindikator.

– Det finns en väldigt stark tro på uppåtgående priser, vilket i sig inte är så konstigt. Men den här reaktionen hade varit ännu mer naturlig om den kom efter Riksbankens sänkning, säger Jens Magnusson, privatekonom på SEB.

Andelen som tror på lägre priser har minskat från 9 till 7 procent, och boprisindikatorn som speglar hushållens förväntningar ligger nu på 64, vilket är den högsta nivån sedan juli 2007.

Annons
X

– Det var redan låga räntor, bra reallöneutveckling och en spirande optimism gällande konjunkturen. Sådant smittar normalt sett av sig på bopriserna, och det är folk medvetna om.

Räntesänkningen kan ge fortsatt stöd åt den positiva trenden.

– Det kan hinna hända mycket annat innan dess, men det ligger i farans riktning att det kan bli en ny rekordnotering nästa månad, säger Magnusson.

Diskutera den här artikeln på SvD Börsforum

Klicka här för att gå till debatten

Om SvD Börsforum

Här kan du diskutera med likasinnade om allt som rör sig inom aktier, företag eller ekonomi i stort. Den tekniska plattformen har utvecklats i samarbete med nätbanken Nordnet.

Att logga in på forumet är enkelt. Om du inte redan har en SvD-prenumeration kan du skapa ett konto utan kostnad här.

Har du idag en befintlig SvD-prenumeration kan du logga in med dina uppgifter direkt på borsforum.svd.se

• Här kan du läsa mer om SvD Börsforum

Har du frågor kan du kontakta oss på borsforum@svd.se

Stockholm TT

Annons
Annons
Annons
X
Foto: TOMAS ONEBORG Bild 1 av 2
Bild 2 av 2
Annons
X
Annons
X