Annons
X
Annons
X

Fortsatt stort stöd för Löfven

Socialdemokraterna fortsätter sin vandring uppåt i väljaropinionen. Moderaterna gör motsatta resan, visar SvD/Sifos väljarbarometer för mars.

Sedan Stefan Löfven valdes till ny S-ledare har partiet ökat med 9,1 procentenheter i SvD/Sifos mätningar. I mars får partiet 33,7 procents stöd, en ökning med 4,5 procentenheter sedan förra månaden.

– Jag har aldrig sett så här kraftiga förändringar två månader i rad. Men man kan utgå ifrån att den takten inte håller i sig, säger Toivo Sjörén, chef för Sifos opinionsmätningar.

Socialdemokraterna ökar i alla tre storstadsområdena, från dryga 18 procent förra månaden till 24,5 den här. Resultatet ser likadant ut även i det för partiet svaga Stockholms län.

Annons
X

Moderaterna som sedan i september förra året varit större än S är nu mindre.

M får 28,7 procent, en minskning med 4,2 procentenheter sedan februari. Förändringarna för S och M är de enda som är statistiskt säkerställda i marsbarometern.

De rödgröna partierna får absolut majoritet i marsmätningen, 50,1 procent.

Alliansen får 43 procent. Sverigedemokraterna med 5,2 procent mister sin vågmästarroll.

SvD frågade ut en ledarskribent, en före detta borgerlig minister och en forskare om det stigande S-stödet.

Katrine Kielos, tf chef för Aftonbladets ledarredaktion, tror att Stefan Löfven kan föra S ”hur högt som helst”. Hon menar att det i dag finns en genuin trötthet på regeringen:

– Den ägnar sig åt förvaltning och Anders Borgs arbetslinje har haft ganska dåligt resultat. Där finns en stor potential för S.

Är uppgången i opinionen en lättnad över att Juholt är borta eller en glädje över att en ”riktig arbetare” tar över?

– Jag tror att det handlar om att vi har en regering som inte har några egna idéer. Under Juholts period som ordförande fanns personer som ville men inte kunde rösta på S på grund av bristande respekt för partiet. De har återkommit.

Vad finns bakom hörnet för S att se upp med?

– Det är lätt för S att tro att de är regeringen. Dels av tradition, dels för att Reinfeldt och Borg inte vill ta ansvar för resultatet av sin politik.

– När S släppte sin skuggbudget i höstas dundrade de två ut och höll en presskonferens – de låtsas nästan att det är de som ska opponera på politiken. Så är det inte, det är S stora uppgift.

Har Löfven tagit tillbaka ett stöd som M haft till låns? Eller gör nyhetens behag att S ökar tillfälligt på bekostnad av M? Det återstår att se, menar Cecilia Stegö-Chilò, före detta moderat kulturminister, numera styrelseproffs och omvärldsanalytiker.

– Jag tror att Löfvens personlighet har fungerat som ett slags tyst signal om att S håller på att samla ihop sin regeringsduglighet igen. Han har fått stopp på det opinionsmässiga blodflödet.

Har S varit bra på pr?

– Traditionellt har S varit bra på att kommunicera sina grundläggande värden. Deras många företrädare har lyfts av röststarka etablissemang, som fack och kulturliv. Nu har M förändrat den politiska situationen. Om S-ledningen kan hantera det nya snabbrörliga medieklimatet vet jag inte.

Behövs pr?

– Politiker måste alltid kommunicera med sina väljare för att vinna deras stöd. På senare tid har det skett på ett allt ytligare sätt. Jag tror att den trenden håller på att kulminera; att allt fler väljare genomskådar ”pr-spelet”. Möjligen är Löfven ett första tecken på en sådan utveckling.

S växer på bekostnad av M. Förklaringen tror Jonas Hinnfors, statsvetare som forskat om Socialdemokraterna, är att Löfven snarast tycks föra partiet åt mitten.

– Han är kärnkraftsvän och så snart han hade valts kom S överens med regeringen om europakten. Med det blir partiet mer aptitligt för socialdemokrater på högerkanten. Steget över blockgränserna är mentalt stort att ta, men i dag har det uppstått ett flöde mellan S och M.

Är uppgången enbart Stefan Löfvens förtjänst?

– Han ligger bakom, men det gör också det faktum att krypskyttet avtagit; de som tidigare var kritiska internt ligger nu lågt.

– Magdalena Andersson har gett ett habilt och fläckfritt intryck. Carin Jämtin kan indirekt ha del i framgången genom sitt sätt att lösa partiledarskiftet.

Kommer uppgången att bestå?

– Utmaningen kommer med de hårdare frågorna: skatterna och jobben. Om förslagen uppfattas som halvmesyrer kan krypskyttet komma tillbaka. Alternativt når man kompromisser som lockar tillbaka mittenväljarna. Då kan ett ökande väljarstöd dämpa på kritiken.

Annons
Annons
X
Bild 1 av 2
Bild 2 av 2
Annons
X
Annons
X