Annons
X
Annons
X

”Fortsatt stabilitet för Europa”

Valresultatet ser ut att betyda fortsatt stabilitet för Europa, men innebär sannolikt inte mycket reformer i Tyskland. Den bedömningen gör Stefan Fölster, chef för Reforminstitutet.

Av TT

På plats hos syskonpartiet SPD begrundar riksdagsman Leif Jakobsson (S) de första prognossiffrorna. Han är kännare av tysk politiks komplicerade system för mandatfördelning och inställd på ”en lång natt” innan regeringsfrågan klarnar.

– Att Angela Merkel sitter kvar är väl klart. Men med vem är min själ inte klart! Det kan bli en seg historia, säger han till TT.

Leif Jakobsson utyesluter inte en bred koalition med SPD som partner. Hans resomemang bygger på att den tyska förstakammaren, förbundsrådet, med vetorätt kan blockera förbundsdagsbeslut som rör delstaterna.

Annons
X

– Därför kan en Merkel-regering utan SPD bli en väldigt lame duck.

Stefan Fölster, chef för Reforminstitutet kommenterar resultaten från vallokalsundersökningarna:

– En variant är att CDU och FDP fortsätter, nu har de dock inte majoritet i andra kammaren, viket betyder fortsatt stabilitet för Europa, men sannolikt inte mycket reformer i Tyskland, säger Stefan Fölster, chef för Reforminstitutet, om resultaten från vallokalsundersökningarna.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Om FDP inte skulle ta sig över femprocentsspärren är det sannolika att det blir en stor koalition, fortsätter Fölster.

  – Och tyvärr, förra gången det var en stor koalition var det ett recept på inaktivitet på hemmaplan.

  Vad kan de olika scenarierna betyda för Sverige?

  – För Sverige blir det ganska lika oavsett, för Socialdemokraterna i Tyskland har nästan samma linje när det gäller Europa.

  Förläggaren Svante Weyler:

  – För Angela Merkel är det här en oerhörd seger. Som det ser ut nu kommer hon ligga på ett bättre resultat än vad opinionsmätningarna angav, det är helt överraskande, säger han.

  För SPD, som enligt Weyler gör sitt näst sämsta val någonsin enligt vallokalsundersökningarna, väntar svåra beslut inför en eventuell koalitionsregering.

  – Eftersom det verkar tydligt att liberalerna åker ut kommer det bli otroligt komplicerade koalitionsförhandlingar. För Socialdemokraterna är det ett av de svåraste beslut det här partier har haft att fatta de senaste decennierna.

  Han pekar på att SPD var de stora förlorarna förra gången de gick in i en storkoalition.

  – I ett val som ingen tror skulle bjuda på någonting bjuds det på riktig parlamentspolitik, säger en entusiastisk Weyler.

  TT

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X