Fortsatt osäkerhet trots ökade oljelager

Under strecket
Publicerad
Annons

OSLO En av årets viktigaste dagar för oljehandeln har passerat. Memorial Day, som firades i måndags i USA, är startskottet för den amerikanska bilsäsongen. Den varar till början av september. I år kommer 37,2 miljoner amerikaner att göra längre bilresor under den tiden.
Det är 2,2 procent fler än förra året, enligt prognoser från AAA, de amerikanska bilförarnas organisation.
USA står för 40 procent av världens efterfrågan av bensin. Raffinaderierna i landet har arbetat med sitt hittills högsta kapacitetsutnyttjande i år, 94,6 procent, och producerat nio miljoner fat bensin per dag den senaste tiden.
Trots detta har det under fem veckor importerats mer råolja än vad raffinaderierna hunnit använda. Trenden vände förra veckan, då det blev en minskning på 1,6 miljoner fat.

De amerikanska råoljelagren är nu de största på sex år. Förra veckans statistik visade att de kommersiella lagren ligger på 332,4 miljoner fat råolja, vilket är 33,5 miljoner fat mer än vid samma tid i fjol. Dessutom fylls hela tiden
de stategiska lagren i USA på. I början av maj i fjol passerade de 600 miljoner fat. Nu ligger lagren på 695 miljoner fat.
Därmed borde det väl vara tid för sjunkande oljepris - men förra veckan ökade priset med sammanlagt fem dollar per fat på grund av oron för att det skulle bli en ansträngd bensinmarknad. I går sjönk priset något, så att den prisledande amerikanska råoljan omsattes för 51:50 dollar per fat. Oljeanalytikern Øyvind Munthe Kaas, på Norwegian Oil Trading, är inte fullt så optimistisk.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons