Annons
X
Annons
X

Fortsatt kritik efter Mustafas avgång

Bara ett fåtal socialdemokratiska aktiva har lämnat partiet i protest mot hanteringen av Omar Mustafa, enligt storstadsdistrikten. Men kritiken mot partiledningen och Stefan Löfven har inte tystnat helt.

Omar Mustafa.
Omar Mustafa. Foto: SCANPIX

Det har gått sex veckor sedan
Omar Mustafa tvingades avgå från posten som ersättare i Socialdemokraternas partistyrelse. Många aktiva socialdemokratiska muslimer luftade i samband med det sitt missnöje med hanteringen. Ett antal socialdemokratiska medlemmar i Botkyrka söder om Stockholm valde att lämna partiet. Enligt Serkan Köse, ordförande för kommunens socialdemokrater, handlade det om cirka tjugo aktiva.

– Det var mycket turbulens där en tid, men det har lugnat ned sig. Visst, det var ett antal som lämnade partiet. Men jag har också fått telefonsamtal från socialdemokratiska muslimer som sagt att de vill fortsätta att arbeta för en förändring av Sverige, säger han.

Enligt partidistrikten i Stockholms stad, Göteborg och Malmö har det inte skett några liknande större avhopp från partiet. I Stockholm har istället antalet medlemmar ökat med över 400 personer, enligt kommunsekreteraren Olle Burell. Därmed inte sagt att all kritik har lagt sig.

Annons
X

– Många uppfattade det här som en signal att de inte är välkomna i det politiska etablissemanget. Man är välkommen så länge man är väljare men inte annars; det är en väldigt negativ bild, säger Abdikani Mohamed, aktiv i Rinkeby, som själv har haft kontakt med medlemmar som har lämnat partiet.

Den skada som uppstått är inte helt enkel att reparera, anser han. Många är kritiska till hur partiledaren Stefan Löfven agerade.

– Det var katastrofalt. Det var hans uppgift att ta tag i det här, men han försökte skylla ifrån sig och lägga ansvaret lokalt. Han gjorde också uttalanden som uppfattades som att troende muslimer inte är välkomna i partiet.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Det som borde ha varit ett ansvar för partiledningen sköts nedåt i organisationen, vilket Abdikani Mohamed tycker tyder på en ”ledarskapsbrist”.

  Hans partikamrat Hassan Said Mahamed, som är ordförande för Somaliska S-föreningen i Stockholm, uttrycker däremot förståelse för att partiledaren agerade som han gjorde.

  – I början var det starka reaktioner, men de har avtagit. Stefan Löfven gjorde rätt när han menade att frågan hörde hemma i Stockholms arbetarkommun.

  Mohamud Salad, Göteborg, har mött personer som berättar att de inte längre ser någon framtid i partiet.

  – Det finns grupper som har tappat motivationen, givetvis, men det finns också andra som har blivit motiverade av detta och som verkligen funderar på att engagera sig.

  Det handlar om socialdemokrater som anser att turbulensen mer är ett uttryck för ett strukturellt problem i samhället.

  – Omar Mustafa har synliggjort det. Och den här gången föll vi offer för den strukturen.

  Testa dig i senaste veckornas nyhetsquiz

  V40 | Vad misstänks partiledaren för? quiz.svd.se V 39 | Vad heter den omstridda boken? quiz.svd.se V 38 | Bäst betalda fotbollsspelaren? quiz.svd.se
  Annons
  Annons
  X

  Omar Mustafa.

  Foto: SCANPIX Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X