Annons

”Fortsätt konsumera för ekonomins skull”

Foto: Erik Johansen/TT

Ekonomisk politik är inte tillräckligt effektiv för att rädda ekonomin nu. När staten gör sitt behöver även konsumenterna fortsätta konsumera, skriver nationalekonomen Karl Johan Bergström.

Under strecket
Publicerad

För att sjukvården ska klara av att ta hand om smittade personer med coronavirus, rekommenderas nu att svenskarna distanserar sig socialt och jobbar hemma så mycket som möjligt. Vi ska med åtgärder bromsa och skjuta fram smittspridningen. Detta betyder att sjukvården ges högsta prioritet på bekostnad av samhällsekonomin. Jag ska här berätta vad som krävs för att undvika en ekonomisk och finansiell kollaps.

Samhällsekonomiskt tyder mycket på att social distansering kan bli mycket kostsamt. För när vi undviker mänskliga kontakter undviker vi även en hel del konsumtion som är kopplad till mänsklig interaktion. Detta problem vore hanterbart om det sker under en kort tid då efterfrågebortfallet snabbt hämtas igen. Men syftet att skjuta fram smittspridningen betyder ett mer utdraget efterfrågebortfall. Ett sådant riskerar att bli självförstärkande med både långvariga BNP-fall och risk för finanskris.

Annons
Annons
Annons