Fortsatt katastrof för yazidierna

Tiotusentals yazidiska flyktingar har lyckats lämna Sinjarberget och ta sig in i syriska Kurdistan. För dem som inte vågar återvända till Irak väntar snart fortsatt utsatthet, i ett flyktingläger som saknar erkännande och resurser. SvD:s utsända är på plats och möter yezidierna vid syriska gränsen.

Under strecket
Publicerad
THORKIL ROTHE
Foto: THORKIL ROTHE
Annons

De ska kalla honom Ferman – Katastrofen. Kvinnan som sitter på den torra, heta marken uppbådar kraft till ett skämt, när hon visar sin son i ett litet knyte. Han föddes för fyra dagar sedan uppe i bergen när familjen var på flykt. På något sätt han har lyckats överleva ända hit när hundratals, kanske tusentals andra *har *stupat.

Efter att ha varit fast i Sinjarbergen utan mat, vatten och skugga sedan den 3 augusti har tiotusentals yazidier kunnat räddas in i den kurdiska enklaven Rojava i norra Syrien de senaste dagarna. Kurdiska styrkor från samma region har hållit en korridor öppen till bergets fot, och motat bort jihadistgruppen Islamiska Staten. Många yazidier har ändå haft en svår uppgift att ta sig ända fram.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons