Annons
X
Annons
X

Fortsatt jakt på helikopterrånarna

Ingen har ännu gripits för inblandning i gårdagens rånkupp mot värdedepån i Västberga i södra Stockholm, säger polisens informatör Kjell Lindgren till SvD.se. ”Vi jobbar vidare med förhör och inre spaning”, säger han till SvD.se.

(uppdaterad)
Rånarna lyfter i sin stulna helikopter från värdedepån G4S i Västberga i södra Stockholm. Bilden till höger: Polisen undersöker helikoptern som återfanns i Arninge norr om Stockholm. Foto: AFTONBLADET , SCANPIX

Helikopterrånet i Västberga

Här inträffade rånet hitta.se Här har polisen hittat helikoptern hitta.se Varför skyddades inte polishelikoptern? blogg.svd.se

De två personer som frihetsberövades i går misstänks inte för inblandning i rånet utan för häleri. En av dem släpptes i går kväll medan den andre fortfarande sitter hos polisen. Han var efterlyst eftersom han inte inställt sig för att avtjäna ett utdömt fängelsestraff.

– Nu jobbar vi vidare brett, säger Kjell Lindgren till SvD.se. Vittnen kommer att förhöras igen och uppgifter som inkommit under natten ska ställas mot andra.

Enligt Ulf Göranzon, Stockholmspolisens talesman, har polisen fått in 300 tips med iakttagelser om helikopterrånet på onsdagsmorgonen, skriver TT.

Annons
X

Det arbetar för närvarande ett hundratal poliser med rånet, enligt Göranzon.

Under dagen kommer även den tekniska undersökningen av rånplatsen och den plats där helikoptern hittades att fortsätta. Enligt Linda Widmark, pressekreterare på Rikskriminalpolisen har kontakter inom polisens internationella samarbetsnätverk tagits.

– Under gårdagen gick vi ut via både Europol och Interpol, säger hon till SvD.se.

Helikopterrån har aldrig tidigare utförts i Sverige – däremot i andra länder.

Polisen vädjar också till allmänheten för att få in ytterligare tips.

Samtidigt kommer nu kritik mot polisen och säkerheten på helikopterbasen i Myttinge, där helikoptrarna stått sedan anläggningen i Tullinge förstördes i en brand 2002. Rånarna fick igår ett stort försprång genom att sätta polisens helikoptrar ur spel med en bombattrapp.

Redan i juni förra året skrev Sten-Olov Hellberg, länspolismästare i Dalarna, i en rapport till Rikspolisstyrelsen att säkerheten i Myttinge är ett problem.

”Utredningen vill framhålla att det provisorium som råder vid Stockholmsbaseringen i Myttinge inte är tillfredsställande från säkerhetssynpunkt”, skrev Hellberg.

Kritiken upprepas också i den statliga helikopterutredningen från december förra året.

– Hangaren, om man nu ska kalla det för det, är mer att betrakta som ett tält. Bemanningen är inte dygnet runt och vi bedömde bevakningen som bristfällig, säger Sten-Olov Hellberg till SvD.se.

Han föreslår Bromma som en bättre plats för polisens helikoptrar. Det beror dels på det geografiska läget, men också på de samordningsvinster som skulle uppstå om helikoptrarna finns på en plats där det redan bedrivs trafikflyg.

– Helikoptern måste finnas nära Stockholms centrum. Det visar inte minst erfarenheterna från Oslo, där helikoptrarna finns fyra mil från centrum. Det är för långt, även om de kommer fram på 20 minuter, säger Sten-Olov Hellberg.

Ett problem med Bromma är dock de restriktioner som finns för när flyg och helikoptrar får lyfta.

– Det ligger ju nära bebyggelse så man kan inte flyga dygnet runt just nu, men då måste de restriktionerna tas bort, säger Sten-Olov Hellberg.

Rikspolischefen Bengt Svenson ser dock örlogsbasen Berga som den bästa placeringen för polisens helikoptrar. Till SVT:s Aktuellt säger han att det inte är acceptabelt att polisen inte har kunnat skydda sina helikoptrar på ett bättre sätt på den temporära basen i Myttinge.

Han vill nu ha diskussioner med ÖB för att flytta tillbaka helikoptrarna till Berga.

– Jag tycker att det är den bästa platsen för oss och jag förutsätter att vi efter samtal med ÖB ska komma tillbaka dit, säger han.

Stockholm TT

Annons
Annons
X

Rånarna lyfter i sin stulna helikopter från värdedepån G4S i Västberga i södra Stockholm. Bilden till höger: Polisen undersöker helikoptern som återfanns i Arninge norr om Stockholm.

Foto: AFTONBLADET , SCANPIX Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X