Annons
X
Annons
X

Fortsatt internt stöd för Juholt

Efter att åklagare inlett en förundersökning om misstänkt bedrägeribrott mot Håkan Juholt sluter partiet leden, visar SvD:s intervjuer med distrikten. Men saken är redan större än Monas Sahlins ”Toblerone-affär” menar socialdemokratiske PR-veteranen Harald Ullman.

[object Object]
– Han gav ett intryck som ordentlig och ärlig. Det här måste vara jättepinsamt för honom, säger Kristina Bergström som spenderar måndagseftermiddagen i parkleken med döttrarna Emma och Lova. Foto: THERESE JAHNSON

Hösten har kommit till Socialdemokraternas parklek Lugnet i Västertorp. Det var här som Socialdemokraternas partiledare Håkan Juholt kritiserade regeringen för att ”slösa med skattebetalarnas pengar” i sommartalet. Sedan i går pågår en förundersökning om misstänkt bedrägeribrott mot partiledaren med anledning av de hundratusentals kronor som felaktigt betalats ut i hyresbidrag.

– Han gav ett intryck som ordentlig och ärlig. Det här måste vara jättepinsamt för honom, säger Kristina Bergström som spenderar måndagseftermiddagen i parkleken med döttrarna Emma och Lova.

SvD har kontaktat samtliga av Socialdemokraternas partidistrikt. Håkan Juholts situation är en känslig fråga och flera tunga namn inklusive Veronika Palm från Stockholms stad, Urban Ahlin, Skaraborgs län, och Peter Hultqvist, Dalarna, vill inte kommentera sin partiordförandes situation. Av dem som SvD talat med är det flera distriktsordföranden som först vill svara på frågor, men som när beskedet om förundersökning kommer gör sig oanträffbara. De representanter som svarar ger samma budskap – man står fast vid sin partiordförande och upprepar att förtroendet är orubbat.

Annons
X

– Mitt förtroende för Håkan har inte rubbats bara för att man beslutat sig om det här. Det är bra om det här utreds, annars blir det bara spekulationer, säger Elvy Söderström, ordförande i Västernorrlands partidistrikt.

Även Anna Johansson, ordförande i Göteborgs partidistrikt, ställer sig bakom sin partiordförande, men beklagar att skriverierna ”står i vägen för politiken”.

– Jag hoppas att vi orkar igenom det här, men det blir naturligtvis ett problem om det tar för mycket tid från politiken.

Stäng

SvD VIN & MAT:s NYHETSBREV – vintips och recept direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Flera andra vittnar om besvikelse över Juholts ”slarv”.

  – Folk är ledsna, arga och besvikna över slarvet, men har fortfarande förtroende för Håkan, säger Jens Nilsson, distriktsordförande i Jämtland.

  Carina A Elgestam, vice distriktsordförande i Kronoberg, tecknar samma bild.

  – Ingen ska vara dömd i förväg, men om det går till åtal hamnar vi i en ny situation och då kommer min bild att förändras, säger hon.

  Den socialdemokratiska kampanjveteranen Harald Ullman som arbetade med partiets kommunikation under åren 1982-1995 - en av partiets främsta spinndoktorer - menar att Juholtaffären är mycket större än den så kallade Toblerone-affären som fick hans före detta uppdragsgivare Mona Sahlin på fall.

  – Där fanns det ju ett kompakt motstånd internt från vänsterfalanger som gjorde hennes situation omöjlig.

  I det läget som partiet befinner sig nu gäller det att undvika en ny uppslitande partiledarstrid, anser Ullman. Att Håkan Juholt nu utreds försvårar läget men hans nyblivna partiledarskap ger honom extra tid.

  – Man är mer tolerant mot honom, han är ny och skulle han tvingas avgå nu skulle det kunna vara förödande för partiet med tanke på hur svårt det var att vaska fram kandidater. Men blir det åtal, vilket jag inte tror, är hans position ohållbar.

  Björn Ericsson, överåklagare på Riksenheten för polismål, tog över utredningen igår eftermiddag.

  – Vi har inlett en förundersökning, men ingen är delgiven misstanke om något brott. Det första man tittar på är om det är ett brott och det andra vem som kan tänkas för det och om det uppfyller de rekvisit som finns för brottet.

  Håkan Juholt säger själv i ett pressmeddelande att han välkomnar förundersökningen men vill i övrigt inte lämna några kommentarer. Enligt Dan Svanell, presschef vid Juholts stab, har S-ledaren inga planer på att vare sig ta en timeout eller lämna posten som partiordförande.

  – Han kör på som vanligt och nu är han fullt upptagen med att planera debatten på onsdag. I övrigt hänvisar han till sitt juridiska ombud.

  Under kvällen och natten planerades flera telefonmöten med partiets verkställande utskott, partistyrelsen och samtliga distriktsordförande.

  S-väljaren Bakhtiar Mustafa som skyndar genom Västertorps centrum tror inte att bidragsaffären kommer att skada Socialdemokraterna:

  – Jag kommer att fortsätta rösta på Socialdemokraterna. Som Socialdemokrat röstar man på partiet och inte på personen som leder det.

  Erik Paulsson Rönnbäck

  Annons
  Annons
  X

  – Han gav ett intryck som ordentlig och ärlig. Det här måste vara jättepinsamt för honom, säger Kristina Bergström som spenderar måndagseftermiddagen i parkleken med döttrarna Emma och Lova.

  Foto: THERESE JAHNSON Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X