Annons
X
Annons
X

Stefan Ingves lycka – inflationen fortsätter stiga

Inflationen stiger i allt snabbare takt och är nu nära Riksbankens mål på två procent. En stor del av ökningen beror på stigande priser på olja och el.

Av TT
[object Object]
Riksbankschefen Stefan Ingves kan konstatera att inflationen stiger. Arkivbild. Foto: Anders Wiklund/TT

Ekonomernas syn på om inflationstakten håller i sig går isär.

Konsumentpriserna stiger mer än på länge. Den underliggande inflationen, KPIF, rensad för ränteförändringar, steg i december till 1,9 procent, jämfört med 1,6 procent månaden före, enligt Statistiska centralbyrån (SCB). Decembersiffran är den högsta på sex år.

Förväntningen var att siffran skulle landa på 1,8–1,9 procent och Riksbankens mål är ett KPIF på 2,0 procent.

Annons
X

– Man kan säga att Riksbankens räntepolitik har lyckats få upp inflationen, säger Peter Malmqvist, chefsanalytiker på Remium.

Framför allt högre priser på drivmedel och el driver på utvecklingen. Malmqvists bedömning är att el- och oljepriserna har lämnat botten och inte kommer att sjunka mer. Han tror att inflationen fortsätter att stiga över inflationsmålet.

– Om man tittar på inflationstrenden senaste året, kan man se en tydligt stigande trend. Det som förklarade en stor del av den extremt låga inflationen har att göra med de här engångseffekterna som nu verkar åt andra hållet, säger Malmqvist, och syftar på räntor och energipriserna.

Stäng

SvD VIN & MAT:s NYHETSBREV – vintips och recept direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Hans bedömning är att det finns ett tryck uppåt på det allmänna prisläget i Sverige som höjer inflationsförväntningarna.

  Andra ekonomer, bland annat på storbankerna, ser inte samma utveckling och menar att energiprisuppgången är för osäker för att trenden ska kunna anses som ihållande.

  – Det är ju en lite bräcklig uppgång när det vilar på priser som är volatila. Vår prognos är att årstakten går ner lite de kommande månaderna, i januari till 1,5 procent för KPIF, säger Tor Borg, chefsekonom på statliga Swedbank.

  Annons

  Riksbankschefen Stefan Ingves kan konstatera att inflationen stiger. Arkivbild.

  Foto: Anders Wiklund/TT Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X