Fortsatt fritt fall för Pfizer

Omsättningen har rasat med runt 85 procent sedan Pharmaciaaktien bytt namn till Pfizer, visar siffror från Stockholmsbörsen. Trots detta kan börsen tänka sig att notera fler utländska aktier i höst.

Under strecket
Publicerad
Annons

Pfizeraktien är än så länge den enda utländska aktien på den så kallade Xterna listan. - Efter sommaren tar vi kontakt med börsmedlemmarna och frågar hur de ser på den Xterna listan och får en utvärdering av Pfizernoteringen, säger Claes-Urban Dackberg, ansvarig för aktie- och derivatprodukter på Stockholmsbörsen, till SvD Näringsliv.

Pfizer har nu, efter debuten på Stockholmsbörsen den 5 maj, handlats i över 40 dagar på den Xterna listan och snittomsättningen är drygt 13 miljoner kronor per dag. Under Pharmacias sista 43 handelsdagar på den svenska börsen var snittomsättningen drygt 87 miljoner kronor. Placeringsmässigt låg Pharmacia på 25:e plats bland börsbolagen. Nu som Pfizer har aktien fallit ned till 46:e plats. Claes-Urban Dackberg tycker inte att utvecklingen är alarmerande. - Det är alltid lite knepigt med att notera en aktie där informationen inte kommer lika naturligt som för bolag som ska uppfylla Stockholmsbörsens krav på informationsgivning (läs Pharmacia). Det här ska vi nu stämma av med medlemmarna. Finns det behov av en sådan här lista är vi villiga att ta upp fler utländska bolag för notering. Det var Pfizer som i våras erbjöd Pharmacias aktieägare att i samband med utbytet av aktier (En aktie i Pharmacia gav 1,4 aktier i Pfizer) ha kvar sina nya Pfizeraktier på Stockholmsbörsen. Dessa skulle därmed även i fortsättningen kunna vara registrerade på Värdepapperscentralen, VPC. Alternativet var att låta överföra Pfizeraktierna till Equiserve, en amerikansk motsvarighet till VPC.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons