Delade meningar om ekotrend

På den kommunala förskolan Röda Stråket i Göteborg är 87 procent av maten som serveras ekologisk. "Målet jag har satt upp för mig själv är att det ska vara 100 procent", säger kocken Johan Bredwad.
På den kommunala förskolan Röda Stråket i Göteborg är 87 procent av maten som serveras ekologisk. "Målet jag har satt upp för mig själv är att det ska vara 100 procent", säger kocken Johan Bredwad. Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

2017 blev ännu ett rekordår för försäljningen av ekologiska livsmedel, visar en ny rapport. Men åsikterna om hur mycket bättre det egentligen är går skarpt isär. Det riktas bland annat kritik mot satsningen i offentlig sektor, där Sverige nu är bäst i världen på att välja ekologiskt.

Under strecket
TT
Publicerad
Annons

Försäljningen av ekologiska produkter ökade till 27,9 miljarder – en ökning med 9,8 procent, enligt den oberoende marknadsbevakaren Ekowebs senaste rapport. Samtidigt ställer sig Holger Kirchmann, professor i växtnäringslära vid Sveriges Lantbruksuniversitet, kritisk till uppgången.

– Vi borde lägga pengarna på att fortsätta utveckla ett modernt jordbruk i stället för att satsa på ekologiskt. Det är varken mer hälsosamt eller bättre för miljön, säger han.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons