Annons
X
Annons
X

Fortsatt förtroende för Håkan Juholt

Socialdemokraternas verkställande utskott har fortsatt förtroende för partiledaren Håkan Juholt. Det meddelade partisekreteraren Carin Jämtin på en kort presskonferens idag. Samtidigt kommer krav på förklaring från distrikt som tidigare idag krävde partiledarens avgång.

[object Object]
Håkan Juholt. Foto: INGVAR KARMHED

– Håkan Juholt har nu lämnat VU och åkt hem till Oskarshamn. Han behöver vila, men vi i VU har fortsatt förtroende för honom, sade Jämtin på presskonferensen.

Enligt Jämtin har både partiets politik och Håkan Juholts förtroende stått på agendan. Mötet har pågått under två dagar, men Jämtin vill inte gå in på detaljer kring vad som sagts. Däremot konstaterar hon att partiet nu går igenom en kris av sällan skådat slag.

– Vi går igenom den djupaste krisen i vårt partis historia, sade Carin Jämtin på presskonferensen och fortsatte:

Annons
X

– Krisen gör att vi verkligen behöver samla ihop oss.

VU:s möte inleddes redan igår klockan 14.00 och fortsatte till 22.30 på torsdagskvällen. Idag klockan nio återupptogs mötet och först vid 16.40-tiden kallades media till en presskonferens. Flera partidistrikt har under dagen krävt Juholts avgång – något som ska ha tagits upp på mötet idag.

Carin Jämtin ville dock inte svara på några frågor, utan konstaterar att det som sägs på VU är hemligt.

Efter mötet ville inte VU:s ledamöter kommentera beslutet.

– Jag uttalar mig inte om lättnad eller inte. Jag har precis fått ett uppdrag som gruppsekreterare att få ordning på politiken och föra ut vårt budskap. Det är det jag fokuserar på, säger Urban Ahlin till SvD.

Tidigare i dag klargjorde minst två S-distrikt att Juholt borde avgå. Strax före lunch kom besked både från partidistrikten i Västmanland och Örebro att förtroendet för Håkan Juholt är förbrukat och att man vill se en ny partiledare.

– Vi står fast vid det besked vi lämnade tidigare, det var en tydlig önskan från våra medlemmar. Men jag måste säga att jag är lite överraskad att vi fick ett besked så snabbt, säger Pia Nilsson, riksdagsledamot och vice ordförande i Västmanlandsdistriktet, efter beskedet om att Håkan Juholt jobbar vidare.

Därför kräver hon nu en ordentlig genomgång av hur resonemanget gått bakom beslutet i VU, framför allt om verkställande utskottet varit enig.

– Jag vill veta bevekelsegrunderna, skälen till slutsatsen. Det måste VU klart i detalj redovisa, så fort som möjligt, helst under helgen eller redan ikväll, säger Pia Nilsson till SvD.se.

Hur går ni vidare nu?

– Det här är ju en demokratisk process och då får man inte alltid som man vill. Det ska bli intressant att se vilka förklaringar VU ger.

Även Örebro står fast vid sina synpunkter.

”Vi har framfört våra synpunkter till VU och det är VU som måste bedöma och hantera frågan”, skriver Jonas Karlsson till SvD i ett sms.

Hans Ekström, ordförande i distriktet i Sörmland, som enligt uppgifter alltså ska ha krävt Juholts avgång, klargör att distriktsstyrelsen lämnade ett enhälligt beslut till VU på fredagen. Men vad beslutet innebar vill han inte berätta.

Inte heller kan han säga vad han tror efter Jämtins besked.

– Egentligen vet jag ju inte vad det står för. Det var väl inte alldeles oväntat att man inte skulle ha landat till något annat i dag, men jag vill veta mer om hur resonemangen har gått i verkställande utskottet innan jag uttalar mig.

Vad tror du kommer att hända de närmaste dagarna?

– Jag har ingen aning, faktiskt.

Turbulent tid ledde fram till krismötet svd.se

SvD.se & tt

Annons
Annons
X

Håkan Juholt.

Foto: INGVAR KARMHED Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X