Förtrycket tränger sig ständigt på

I bok efter bok borrar författaren Herta Müller i 1900-talets svåraste frågor. Och hennes egna upplevelser driver henne - faderns nazism, uppväxten i en kommunistisk diktatur. ”Mina erfarenheter har utvecklats till en besatthet och det går inte att ändra på”, säger hon. Just nu gästar hon Stockholm för att berätta om sin senaste bok.

Under strecket
Publicerad
– När jag för ett antal år sedan gav ut en bok i Tyskland skrev förlaget essäer på omslaget. En tysk kritiker skällde ut mig efter noter. Detta var inga essäer.  Så när Kungen bugar och dödar skulle tryckas sa jag till förlaget skriv nu inget på omslaget. Samma kritiker recenserade den nya boken och kallade det för en essäsamling, berättar Herta Müller som inte gillar genrebeteckningar på sina böcker.

– När jag för ett antal år sedan gav ut en bok i Tyskland skrev förlaget essäer på omslaget. En tysk kritiker skällde ut mig efter noter. Detta var inga essäer. Så när Kungen bugar och dödar skulle tryckas sa jag till förlaget skriv nu inget på omslaget. Samma kritiker recenserade den nya boken och kallade det för en essäsamling, berättar Herta Müller som inte gillar genrebeteckningar på sina böcker.

Annons

För Herta Müller är det en och samma fråga som återkommer när hon sätter sig för att skriva. Ur den uppstår sedan berättelsen, romanen, föredraget eller essän. Den är i sin konkreta enkelhet uppfordrande: Hur lever vi?
Det gäller inte minst för en människa som bär bördan av sin fars nazistiska engagemang och som själv genomlevt diktatur, ständiga förhör, trakasserier och avsked från arbetsplatser.
Detta innebär inte på något sätt att hon ser sitt skrivande som ett uppdrag eller att hon har ett budskap. Snarare är skriva vad hon kan och hennes erfarenheter en besatthet som letar sig in i allt hon försöker sig på.

– Om jag påbörjar en text om något helt annat smyger sig efter några sidor erfarenheterna över tröskeln och in i berättelsen. Även om dörren är öppen, säger hon med ett brett leende och inte utan distans till den egna personen och rollen.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons