DebutantFörtrycket kan aldrig tysta sina egna plågoandar

Sergej Lebedev, född 1981, är en rysk författare och journalist. Hans första roman på svenska var ”Vid glömskans rand” (Natur & kultur, 2017).
Sergej Lebedev, född 1981, är en rysk författare och journalist. Hans första roman på svenska var ”Vid glömskans rand” (Natur & kultur, 2017). Foto: Nilsson förlag / TT

I Sergej Lebedevs ”Debutant” skildras en rysk kemist vars livsverk består i en ytterst dödlig substans. Henrik Sahl Johansson har läst en roman om vad som sker med skulden när gränsen mellan bödel och offer suddas ut.

Publicerad
Nilsson förlag
Foto: Nilsson förlag
Annons

Vilken skuld har bödeln för den dödsdömdes öde? All och ändå ingen: domen är någon annans, men utan honom hade den inte kunnat verkställas. Om vi då accepterar att skulden är delad, hur långt sträcker sig skuggan? Till giljotinens tillverkare, till odlaren av de träd av vilka giljotinen är konstruerad?

För att ta ett mer modernt exempel: hur ser vi på den kemist som framställer ett preparat vars enda syfte är att döda? En sådan människa skildras omsorgsfullt i ryske Sergej Lebedevs roman "Debutant", som nyligen getts ut i Nils Håkansons översättning. Debutant är namnet på substansen, Kalitin dess skapare, en människa på djupet fäst vid sitt ämnes dödlighet och förmåga att försvinna i omgivningen – den stora styrkan är att debutant är nästintill omöjligt att spåra.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons