”Förtrycket i Centralasien bäddar för terrorexport”

De forna sovjetrepublikerna Kazakstan, Turkmenistan, Tadzjikistan, Uzbekistan och Kirgizistan har kommit att utgöra lukrativa rekryteringsmarker för IS och andra terrorgrupper, skriver forskaren Martin Kragh.

Under strecket
Publicerad
Uzbekistan och Turkmenistan  är två av världens mest slutna  och auktoritära länder, skriver Martin Kragh. Bilden är från begravningen av förre presidenten Islam Karimov i Samarkand i Uzbeki­stan i september 2016.

Uzbekistan och Turkmenistan är två av världens mest slutna och auktoritära länder, skriver Martin Kragh. Bilden är från begravningen av förre presidenten Islam Karimov i Samarkand i Uzbeki­stan i september 2016.

Foto: AP
Martin Kragh

Martin Kragh

Foto: Pressbild
Annons

Terrordådet i Stockholm fredagen den 7 april och attentatet i Sankt Petersburgs tunnelbana fyra dagar tidigare har en gemensam näm­nare: i båda fallen är den utpekade gärningsmannen av uzbekiskt ursprung. ­Akbarjon Jalilov, en 22-årig uzbek född i Kirgizistan men bosatt i Ryssland sedan 2011, har av ryska myndigheter identifierats som den självmordsbombare som i landets näst ­största stad tog livet av 14 människor. Rakhmat Akilov, en 39-årig man från Uzbekistan, misstänks ha mördat fyra människor när han med en stulen lastbil ­mejade ned gångtrafikanter längs med Drottninggatan i Stockholm.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons