Annons

Olustens årFörtryck gör ingen människa särskilt trevlig

Den italienska författaren, poeten och dramatikern Dacia Maraini (född 1936 i Fiesole, Toscana) debuterade 1962 med romanen ”La Vacanza”. I Italien är hon också en uppmärksammad politisk och feministisk debattör.
Den italienska författaren, poeten och dramatikern Dacia Maraini (född 1936 i Fiesole, Toscana) debuterade 1962 med romanen ”La Vacanza”. I Italien är hon också en uppmärksammad politisk och feministisk debattör. Foto: Janerik Henriksson/TT

Hon startade en helkvinnlig teater, gjorde långfilmer och provocerade den katolska kyrkan. Men framför allt skrev hon 1963 ”Olustens år” som nu åter ges ut i Sverige, en närgången fallstudie om en ung arbetarflickas uppväxt i Roms slum. Jenny Aschenbrenner har läst en bok som osar av svett, mat och sopor.

Under strecket
Publicerad

Dacia Marainis ”Olustens år” från 1963 är en närgången fallstudie över hur det är att vara en 17-årig arbetarflicka i Roms mer nedgångna kvarter.

Foto: Keystone Pictures/TTBild 1 av 2
Bild 2 av 2

Flickkroppar helt utan eget utrymme. Flickebarn som försöker bli kvinnor knuffade mellan tafsande manshänder, intryckta i kvävande kök, i ännu mer kvävande hederssystem bestående av sträva modershänder. Ovanpå det, fattigdomen som inte ens lämnar drömmen om en rejäl meritokratisk revansch åt den uppväxande att hoppas på.

Bland de hårdaste, mest skärskådande skildrarna av hur det är att växa upp till kvinna i patriarkatet finns utan tvivel några av Italiens stora prosaister. Elena Ferrantes Neapel-kvartett med sin lika detaljerade som skoningslösa kartläggning av två småflickors väg mot kvinnoliv är utan tvekan den mest lästa och älskade, en hypnotisk bladvändare som har få motsvarigheter i sin karga blick på vad som händer när flickor blir kvinnor. Än krassare är hon i sina tidiga romaner och där, i råa och koncentrerade böcker som ”Dagar av ensamhet” ekar också arvet från en av mest inflytelserika italienska författarna och feministerna under det sena 1900-talet: Dacia Maraini, en författare, filmare och politisk intellektuell som under hela sitt yrkesliv belyst kopplingen mellan kvinnors maktlöshet och deras kroppars utsatthet och visat hur sexualiteten blir en fälla för den kvinna som lever i en mansvärld.

Annons
Annons
Annons