Annons

”Förtryck ger en enorm kraft”

SvD:s granskning tidigare i somras visade att det är männen som styr i det svenska kulturlivet. 30 år efter 70-talets explosion av kvinnokultur har SvD talat med unga kulturutövare om feministisk kultur i dag. Vi har också intervjuat Suzanne Osten, som 1974 gjorde succé med pjäsen ”Jösses Flickor”.

Under strecket
Publicerad

Om världen vore jämställd skulle jag inte ha varit skådespelerska överhuvudtaget. Det är jag säker på, säger Lo Kauppi, skådespelerska och gitarrist i det feministiska ska-bandet Vagina Grande.
SvD har pratat med några av dagens unga kulturutövare som har feminism som en tydlig drivkraft: Moa Elf Karlén, skådespelerska i den feministiska teatergruppen Lacrimosa, Maya Hald, hiphop-performanceartist (som D Muttant) och författarinna, Lo Kauppi och Liv Elf Karlén, manusförfattarinna och regissör.
Vissa saker har de gemensamt. Nästan alla nämner de Suzanne Osten som den stora förebilden. De är också eniga om att feministisk kultur handlar om att synliggöra att kvinnor lever i ett samhälle där mannen är norm.
För Lo Kauppi är feministisk kultur varje gång hon går ut från en film eller har läst en bok och inte känner sig förbannad på hur kvinnorna skildrades.

– Men tack och lov har man lärt sig som tjej att man kan identifiera sig med mannen i filmen. Skulle man hela tiden identifiera sig med kvinnan som blir
lemlästad och mördad skulle man ju inte överleva, säger hon.

Annons
Annons
Annons