Annons
X
Annons
X

Förtroendet för Mona Sahlin rasar

Med ett år kvar till valet tror bara varannan socialdemokrat att Mona Sahlin skulle bli en bättre statsminister än Fredrik Reinfeldt. Förtroendet för Sahlin har rasat dramatiskt hos de egna väljarna.

Av TT
[object Object]
Mona Sahlin (S). Foto: AXEL ÖBERG

På kongressen senare i höst har hon dock en unik chans att åtminstone stärka greppet om det egna partiet, när många nya ska väljas in i partiledningen, samtidigt som politiken slås fast.

En Sifomätning på fredagen, gjord på uppdrag av pr-byrån Westander, visar att 60 procent av väljarna känner störst förtroende för Reinfeldt som statsminister, mot 20 procent för Sahlin.

Stäng

CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – veckans bästa journalistik från SvD direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Uppslutningen för Reinfeldt bland M-väljarna är nära nog 100-procentig. Sahlin har aldrig varit uppe i så höga nivåer, visar de återkommande mätningarna. Men som nyvald partiledare hade hon ett drygt 70-procentigt stöd hos de egna väljarna, med en toppnotering på 73 procent i november 2007.

  Annons
  X

  Raset har inträffat under det senaste året. Hon har inte lyckats hålla ställningarna under den ekonomiska krisen.

  De tre senaste mätningarna; februari, maj samt augusti visar en klart nedåtgående trend då hon hade stöd av 61, 55 respektive 50 procent av S-väljarna. Värt att notera är att Göran Persson i sin sista mätning i september 2006 hade stöd av 86 procent.

  Mona Sahlin har sedan hon blev partiledare i mars 2007 möblerat om i partiet. I höst har hon rekryterat ett par nya namn för att förstärka den politiska kommunikationen. Nya medarbetare är Göran Perssons tidigare presschef Anna Helsén och distriktsombudsmannen Lars ”Laban” Bengtsson, som var kommunikationschef under Lars Stjernkvists tid som partisekreterare.

  Ommöbleringen ledde till att nuvarande kommunikationschefen Carina Persson abrupt lämnade jobbet på partihögkvarteret på Sveavägen 68 med bara en veckas varsel.

  Många andra i toppen har också försvunnit. Partisekreteraren Marita Ulvskog fick ge sig av till Bryssel och efterträddes av Ibrahim Baylan. Pär Nuder motades bort medan Ulrica Messing lämnade politiken för kärleken. Andra i ledningen, som Bosse Ringholm och Lars Isacsson lär gå med ålderns rätt.

  Det har skapat unikt många vakanser i partiets högsta ledning, det verkställande utskottet, som Sahlin kan fylla med eget folk.

  Debatten om efterträdarna har dragit igång men en valberedning utses först vid förtroenderådets möte om en dryg vecka.

  Stockholm (TT)

  Annons
  Annons
  X

  Mona Sahlin (S).

  Foto: AXEL ÖBERG Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X