Annons
X
Annons
X

Förtroendet för Juholt rekordlågt

Aldrig har förtroendegapet mellan partiledarna Håkan Juholt (S) och Fredrik Reinfeldt (M) varit så stort.

Av TT
(uppdaterad)
S-ledaren Håkan Juholt och partisekreterare Carin Jämtin vid fredagens presskonferens, då verkställande utskottet deklarerade att partiet har fortsatt förtroende för sin ledare.
S-ledaren Håkan Juholt och partisekreterare Carin Jämtin vid fredagens presskonferens, då verkställande utskottet deklarerade att partiet har fortsatt förtroende för sin ledare. Foto: SCANPIX

Medan svenskarnas förtroende växer för Reinfeldt fortsätter det att minska för Juholt.

Bara 15 procent svarar enligt en mätning som PR-byrån Westander låtit Sifo göra, att de har störst förtroende för Håkan Juholt som statsministerkandidat, mot 68 procent för Fredrik Reinfeldt.

Juholts förtroende har fortsatt att falla också sedan förundersökningen om misstänkt bedrägeri lagts ned. I en mätning en vecka tidigare, då anklagelserna om fusk haglade, sade sig 16 procent ha störst förtroende för Juholt.

Annons
X

– Det visar att vi har ett hårt jobb att göra. Förtroende går snabbt att förlora men tar lång tid att bygga upp, säger Socialdemokraternas partisekreterare Carin Jämtin.

Det starka förtroendet för Reinfeldt har samtidigt vuxit och övertaget syns nu i alla åldersgrupper, oberoende av kön, sysselsättning, bostadsort och utbildningsnivå. Peter Esaiasson, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet, tror att förklaringen bland annat står att finna i regeringens sätt att hantera den globala skuldkrisen.

Fler än var fjärde S-väljare, 27 procent, säger att också de känner störst förtroende för Reinfeldt. Carin Jämtin tror att siffran speglar besvikelsen som många socialdemokrater fortfarande känner mot Juholt.

– Det handlar inte om att reparera förtroendet för Juholt - han har ju aldrig haft det på samma vis som Reinfeldt, säger Peter Esaiasson.

Vägen tillbaka handlar om att ägna sig åt själva politiken säger Carin Jämtin och får medhåll av Peter Esaiasson:

– Det är inte Juholt som person som kommer att vinna valet åt Socialdemokraterna, det krävs att man går till val på en politik som väljarna attraheras av, säger han.

Stockholm TT

Annons
Annons
X

S-ledaren Håkan Juholt och partisekreterare Carin Jämtin vid fredagens presskonferens, då verkställande utskottet deklarerade att partiet har fortsatt förtroende för sin ledare.

Foto: SCANPIX Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X